Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Kvalitné podnikateľské prostredie zlepší pozíciu Slovenska vonku

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Nesmieme sa upokojiť tým, že výhľady slovenskej ekonomiky sa zlepšujú, zdôrazňujú zamestnávatelia.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Slovensko sa v dôsledku nepopulárnych opatrení prepadáva v rebríčkoch konkurencieschopnosti. Zníženie daňového a odvodového zaťaženia, zlepšenie vymožiteľnosti práva, zníženie administratívnej záťaže, flexibilnejší Zákonník práce, ale aj systematické prepojenie vzdelávania s trhom práce sú podľa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) v zlom stave už niekoľko rokov a sú riešené iba čiastkovo a sporadicky. Na zvrat situácie je podľa výkonného riaditeľa AZZZ Branislava Masára potrebné, aby vláda citlivo zvažovala každé jedno prijímané opatrenie.

"Nesmieme sa upokojiť tým, že výhľady slovenskej ekonomiky sa zlepšujú. Predpokladom pre takýto scenár vývoja je aj dostatočne kvalitné podnikateľské prostredie, ktoré motivuje podnikateľov k výkonu, prípadne rozvoju ich činnosti," konštatoval pre TASR. Podčiarkol, že kvalitné podmienky na podnikanie vytvárajú lepší základ pre udržateľný rozvoj spoločnosti a jej štátnych či súkromných inštitúcií. "Lepšie sa potom presadzujú národné záujmy Slovenska v medzinárodnom meradle," povedal Masár a zdôraznil, že po potrebných zmenách podnikatelia už dlhodobo volajú.

AZZZ kladne hodnotí zavedenie kontrolného výkazu DPH od roku 2014. "Opatrenie bolo prínosom pre štát vo forme lepšieho výberu daní. Umožňuje efektívnejšie a rýchlejšie kontroly, kde krížovou kontrolou údajov je možné napríklad odhaliť tuzemské a cezhraničné karuselové podvody, odhaliť machinácie s faktúrami, vystavenie fiktívnych faktúr, nevystavenie faktúr či uplatnenie si odpočtu dvakrát z tej istej faktúry," zhodnotil výkonný šéf AZZZ.

K vyššej efektivite výberu daní podľa asociácie prispelo aj hodnotenie firiem, ale napríklad aj povinnosť skladania finančnej zábezpeky pri registrácii pre rizikových žiadateľov o registráciu na DPH, zníženie ročného obratu pre povinnú zmenu zo štvrťročného na mesačné zdaňovacie obdobie či napríklad povinné mesačné zdaňovacie obdobie pre všetkých novoregistrovaných platiteľov dane.