Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Kvartálny zisk firmy Kellogg klesol, ovplyvňujú ju vysoké náklady

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podobne ako ďalší producenti balených potravín aj Kellogg v úsilí kompenzovať rast cien vstupných surovín, pracovných nákladov a nákladov na dopravu zvýšil ceny svojich výrobkov.

Battle Creek 6. augusta (TASR) - Americký potravinársky koncern Kellogg oznámil za 2. kvartál pokles zisku o vyše 14 %, pod čo sa podpísali vysoké náklady na suroviny a dopravu. Výsledky však prekonali odhady analytikov v oblasti zisku, ako aj v oblasti tržieb, kde firma vykázala rast. Informovali o tom agentúra Reuters a server RTTNews.

Čistý zisk najväčšieho výrobcu cereálií na svete dosiahol za 2. štvrťrok (skončil sa 2. júla) 326 miliónov USD (318,58 milióna eur). Za rovnaké obdobie predchádzajúceho roka zaznamenala firma čistý zisk na úrovni 380 miliónov USD.

Na akciu dosiahla spoločnosť zisk 0,96 USD oproti 1,11 USD pred rokom. Po úprave o jednorazové položky dosiahol (upravený) zisk na akciu 1,18 USD. Kellogg tak prekonal očakávania analytikov, ktorí počítali s upraveným ziskom na úrovni 1,05 USD/akcia.

Očakávania prekonala spoločnosť aj v oblasti tržieb. Tie sa zvýšili na 3,86 miliardy USD z 3,56 miliardy USD pred rokom, k čomu prispel najmä kľúčový americký trh. Analytici počítali s rastom tržieb na 3,64 miliardy USD.

Podobne ako mnohí ďalší producenti balených potravín aj Kellogg v úsilí kompenzovať rast cien vstupných surovín, pracovných nákladov a nákladov na dopravu zvýšil ceny svojich výrobkov, proti čomu spotrebitelia zatiaľ neprotestovali. Analytici však upozorňujú, že spoločnosť časom narazí pri zvyšovaní cien na strop, keďže inflácia je vysoká a zákazníci začínajú nákupy postupne obmedzovať.