Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Kvartálny zisk Repsolu prudko klesol, prekonal však očakávania trhov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Repsol vo štvrtok oznámil, že vo 4. kvartáli dosiahol čistý zisk 383 miliónov eur. Oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka to znamená pokles o 62,8 %.

Madrid 22. februára (TASR) - Zisk španielskeho energetického a petrochemického koncernu Repsol zaznamenal vo 4. štvrťroku minulého roka výrazný pokles, po úprave o jednorazové položky však prekonal očakávania trhov. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.

Repsol vo štvrtok oznámil, že vo 4. kvartáli dosiahol čistý zisk 383 miliónov eur. Oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka to znamená pokles o 62,8 %. Zisk pred úrokmi, daňami a odpismi klesol o 30,2 % na 2,06 miliardy eur.

Výrazne sa znížil aj zisk po úprave o mimoriadne položky. Dosiahol 1,20 miliardy eur, zatiaľ čo pred rokom predstavoval 2,04 miliardy eur. Napriek tomu spoločnosť prekonala očakávania, keďže analytici počítali s poklesom upraveného zisku na 1 miliardu eur. Za lepšími výsledkami je vyššia než pôvodne očakávaná produkcia ropy a plynu, ktorá čiastočne kompenzovala pokles cien surovín.

Objem produkcie Repsolu dosiahol v poslednom kvartáli minulého roka 595.000 barelov ropného ekvivalentu denne (1 barel = 159 litrov). V medziročnom porovnaní to predstavuje zvýšenie o 7,9 %.