Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Kvartálny zisk Ryanairu klesol o viac než pätinu

Foto: TASR

Za minulý obchodný rok dosiahli írske aerolínie zisk 569 miliónov eur, čo v porovnaní s predchádzajúcim rokom znamenalo rast o 13 %.

Dublin 29. júla (TASR) - Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair zaznamenala za 1. štvrťrok obchodného roka 2013/2014 pokles zisku o viac než pätinu, pod čo sa podpísali najmä vyššie náklady na palivo a fakt, že veľkonočné sviatky boli tento rok skôr. Čiastočne sa na poklese zisku podieľal aj štrajk letových dispečerov vo Francúzsku. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Ryanair uviedol, že zisk za obdobie apríl až koniec júna dosiahol 78 miliónov eur, čo v medziročnom porovnaní znamená pokles o 21 %. V rovnakom období minulého obchodného roka zaznamenala firma zisk na úrovni 99 miliónov eur. Napriek tomu však splnila očakávania trhov, keďže analytici predpokladali zisk práve na tejto úrovni. Tržby vzrástli o 5 % na 1,34 miliardy eur.

Spoločnosť zároveň ponechala v platnosti pôvodnú prognózu zisku za celý obchodný rok s tým, že počíta so ziskom v rozmedzí od 570 do 600 miliónov eur. Za minulý obchodný rok dosiahli írske aerolínie zisk 569 miliónov eur, čo v porovnaní s predchádzajúcim rokom znamenalo rast o 13 %.