Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 20. jún 2024Meniny má Valéria
< sekcia Ekonomika

Kyberzločinci útočia na Slovensko najčastejšie prostredníctvom e-mailu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Najrozšírenejším malvérom vo svete bol v júli tohto roku bankový trojan Qbot, ktorého nápor zasiahol v tuzemsku 6,5 % organizácií.

Bratislava 11. augusta (TASR) - Slovensko zažíva nápor škodlivého softvéru, ktorý sa šíri e-mailom a bežnými dokumentmi. V júli tohto roku boli škodlivé súbory doručené týmto spôsobom v 95 % prípadoch kybernetických útokov. Údaje vychádzajú z Globálneho indexu hrozieb, na čo v piatok upozornili výskumníci spoločnosti Check Point Research.

"Na Slovensku evidujeme najvyšší počet kybernetických útokov na segment výroby, v číselnom vyjadrení je to viacej ako tisícka mesačne," vyhlásil riaditeľ slovenskej pobočky Tomáš Valenta.

Najrozšírenejším malvérom vo svete bol v júli tohto roku bankový trojan Qbot, ktorého nápor zasiahol v tuzemsku 6,5 % organizácií. Ako vysvetlili výskumníci, Qbot kradne prihlasovacie údaje a zaznamenáva stlačenia klávesov. Celosvetovo zasiahol viac ako 5 % organizácií.

Ďalším najvyskytovanejším škodlivým softvérom bol Formbook, ktorý zbiera prihlasovacie údaje, snímky obrazovky a monitoruje aj stlačenia klávesov. V júli zasiahol 4 % organizácií vo svete. Výskumníci upozorňujú najmä na malvér Remcos, ktorý sa šíri prostredníctvom škodlivých dokumentov kancelárskeho balíka Microsoft Office. Útočníci odosielajú tieto na pohľad bežné dokumenty cez spamové emaily.

Najčastejším cieľom kybernetických útokov vo svete boli podľa odborníkov v júli tohto roku vzdelávacie a výskumné inštitúcie. Tento segment si udržuje prvenstvo už niekoľko mesiacov za sebou a mesačne eviduje viac ako 2000 útokov. Za ním nasledujú vládne organizácie, vojenské odvetvie a zdravotníctvo.

Letné dovolenkové obdobie je podľa odborníkov pre kyberzločincov ideálne. Organizácie musia fungovať s nižším počtom zamestnancov, čo môže mať vplyv na ich schopnosť monitorovať hrozby a minimalizovať riziká. "Riešením je zavádzanie automatizovaných a konsolidovaných bezpečnostných procesov, ktoré im pomôžu zachovať správne postupy a kontinuitu v tomto období," zdôraznil Valenta.