Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Kyjev a Shell podpísali kontrakt za 10 mld. USD

Foto: TASR/AP

Dohodli sa na ťažbe bridlicového plynu. Kyjev ešte v máji minulého roka vybral Royal Dutch Shell ako partnera na rozvoj ložiska Juzivska.

Kyjev/Davos 25. januára (TASR) - Ukrajina urobila tento týždeň prvý veľký krok smerom k zníženiu svojej závislosti od dovozu plynu z Ruska, keď s britsko-holandskou spoločnosťou Royal Dutch Shell podpísala kontrakt na prieskum a ťažbu bridlicového plynu. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Hodnota 50-ročného kontraktu, ktorý podpísali vo štvrtok večer (24.1.) na okraj Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose výkonný riaditeľ Shellu Peter Voser a ukrajinský minister energetiky Eduard Stavickij, predstavuje 10 miliárd USD (7,42 miliardy eur). Na podpise sa zúčastnil aj ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. Ide zatiaľ o najväčší kontrakt v tejto oblasti v Európe a predstavuje zároveň najväčšiu zahraničnú investíciu na Ukrajine.

Vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou už niekoľko rokov komplikuje napätie spôsobené cenami ruského plynu. Práve tieto spory viedli v rokoch 2006 a 2009 k zastaveniu dodávok plynu cez územie Ukrajiny. Najhoršia situácia nastala v januári 2009, keď sa Európa uprostred zimnej vykurovacej sezóny ocitla dva týždne bez plynu a niektoré krajiny, vrátane Slovenska, museli vyhlásiť núdzový stav. Problémy sa dodnes nepodarilo doriešiť, pričom Ukrajina trvá na tom, že cena ruského plynu je pre ňu príliš vysoká.

Kyjev ešte v máji minulého roka vybral Royal Dutch Shell ako partnera na rozvoj ložiska Juzivska na východe krajiny, pričom regionálne úrady kontrakt schválili minulý týždeň. Podpisu dohody tak už nič nestálo v ceste.

Odhaduje sa, že Ukrajina kontroluje tretie najväčšie rezervy bridlicového plynu v Európe. Podľa amerického Federálneho úradu pre energetiku by ukrajinské rezervy mohli dosahovať okolo 1,2 bilióna kubických metrov.

Na produkciu plynu si však Ukrajina bude musieť ešte niekoľko rokov počkať, pričom všetko bude závisieť od výsledkov získaných z 15 skúšobných vrtov. Shell neoznámil, aký finančný prínos od projektu očakáva, uviedol len, že prieskumné vrty plánuje v Doneckej a Charkovskej oblasti, kde sa predpokladajú vysoké zásoby suroviny.