Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Kysucké samosprávy žiadajú informácie o štátnej pomoci

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V prípade nereagovania zo strany štátu avizujú protesty spoločne s obyvateľmi.

Čadca 20. januára (TASR) – Kysuckí starostovia a primátori žiadajú vládu, aby do konca januára informovala o poskytnutí kompenzácií za výpadky financií v dôsledku energetickej krízy, inflácie a prijatia právnych predpisov. V prípade nereagovania zo strany štátu avizujú protesty spoločne s obyvateľmi. Informovali o tom v Kysuckej deklarácii, ktorú prijali v piatok v Čadci na rokovaní Združenia miest a obcí Kysúc (ZMOK).

"Žiadame, aby kompenzácie za finančné výpadky samospráv neboli realizované formou refundácie, ale formou predfinancovania. Žiadame, aby štát v čo najkratšom termíne zverejnil daňovú prognózu Ministerstva financií SR. V prípade nereagovania na deklarované požiadavky pristúpia mestá a obce spoločne s obyvateľmi k protestom," uviedol predseda ZMOK a primátor Čadce Matej Šimášek.

Podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a primátor Partizánskeho Jozef Božik upozornil, že predstavitelia samospráv z celého Slovenska avizujú zatváranie plavární či zimných štadiónov. "Potom prídu na rad materské a základné školy. Stav je skutočne vážny. Sme krajina, ktorá zabúda na to, že 70 percent služieb vykonávajú samosprávy. Spokojnosť občanov sa začína v každej obci a meste v SR," podotkol.

Samosprávy sa podľa neho dohodli, že prvý protest v rámci Slovenska bude 30. januára. "Chceme v obciach a mestách vypnúť časť verejného osvetlenia. Ako signál, že nám zhasína aj svetielko nádeje," dodal Božik.