Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

De Guindos: ECB sa blíži ku koncu cyklu sprísňovania menovej politiky

Na snímke rozkvitnuté vlčie maky neďaleko budovy Európskej centrálnej banky (ECB) v nemeckom Frankfurte nad Mohanom 24. mája 2023. Foto: TASR/AP

Za posledný rok zvyšovala ECB úrokové sadzby rekordným tempom s cieľom stlačiť vysokú infláciu späť na úroveň strednodobého inflačného cieľa.

Madrid 1. júna (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) má za sebou väčšinu cyklu sprísňovania menovej politiky, úplne na konci však ešte nie je. Povedal to vo štvrtok viceprezident ECB Luis de Guindos. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Veľkú časť cesty už máme za sebou, stále nám však ešte zostáva záverečná etapa," povedal de Guindos v rozhovore pre španielsku rozhlasovú stanicu RNE.

Za posledný rok zvyšovala ECB úrokové sadzby rekordným tempom s cieľom stlačiť vysokú infláciu späť na úroveň strednodobého inflačného cieľa. Ten je stanovený na 2 %. Kroky ECB sa odrazili na dopyte po nových úveroch a na oslabení aktivity na viacerých trhoch, od realít cez výstavbu až po výdavky spotrebiteľov.

Napriek tomu viacerí predstavitelia centrálnej banky dali najavo, že ECB by mala posunúť úrokové sadzby nahor aj na najbližšom zasadnutí v júni, ako aj v júli. Najnovšie sa tak vyjadril guvernér litovskej centrálnej banky Gediminas Šimkus. Otázkou zostáva, či ECB zvýši sadzby aj v septembri, alebo sprísňovanie menovej politiky bude môcť po lete zastaviť.

De Guindos v tejto súvislosti povedal, že najnovšie údaje o inflácii z veľkých ekonomík eurozóny - Nemecka, Francúzska, Španielska a Talianska, sú povzbudzujúce. "Trend jasne ukazuje na spomaľovanie rastu spotrebiteľských cien, napriek tomu sme stále veľmi ďaleko od strednodobého inflačného cieľa," povedal de Guindos pre RNE.