Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Ľ. Jančík: Do kasy EÚ prispejeme viac, ale aj sa nám viac vráti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa predbežných informácií je jasné, že ku klasickému sedemročnému rozpočtu sa pripravuje doplnok - program obnovy pre EÚ, informoval Jančík. Vzniknú tak nové zdroje, niekoľko stoviek miliárd eur.

Bratislava 18. mája (TASR) – Do spoločného rozpočtu Európskej únie (EÚ) bude musieť Slovensko prispieť viac. Avšak za každé jedno euro môže získať naspäť tri a viac eur. O koľko presne bude Slovensko prispievať do európskej kasy viac, sa ešte nevie. Uviedol to štátny tajomník Ministerstva financií (MF) SR Ľuboš Jančík v pondelok na tlačovom brífingu po zasadnutí Strategickej úrovne Komisie pre európske záležitosti na úrovni štátnych tajomníkov jednotlivých štátnych rezortov SR a úradu podpredsedu vlády SR.

Pre nás je dôležité, že ostávame čistými príjemcami. Čiže naša pozícia je úplne iná ako pozícia napríklad Holandska alebo Švédska. Takisto je podstatné to, že trváme na maximálne možnej miere kohézie,“ dodal štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) Martin Klus (SaS).

Detaily toho, koľko finančných prostriedkov bude mať Slovenská republika k dispozícii, zatiaľ nemáme. Čakáme na 27. máj,“ uviedol Klus. Je to termín, kedy by mala Európska komisia predstaviť, za akých okolností bude možné čerpať peňažné prostriedky v rámci štandardného viacročného finančného rámca 2021 – 2027.

Podľa predbežných informácií je však jasné, že ku klasickému sedemročnému rozpočtu sa pripravuje doplnok - program obnovy pre Európsku úniu, informoval Jančík. Vzniknú tak nové zdroje, niekoľko stoviek miliárd eur.

Jančík dodal, že spôsob čerpania týchto prostriedkov vo forme grantov bude podmienený tým, že daný rezort, ktorý bude chcieť peniaze z tohto fondu čerpať, bude musieť urobiť štrukturálnu reformu: „Teda napríklad, ak ministerstvo zdravotníctva bude chcieť získať z programu obnovy zdroje na investície do novej nemocnice, tak bude musieť spraviť kvalitnú reformu zdravotníctva.“

Musíme si uvedomiť, že Veľká Británia nás opustila, čiže aj príspevky sa budú určite prehodnocovať a Slovenská republika je ďaleko bohatším štátom, ako bola v roku 2004, keď do EÚ vstúpila, takže na to sa musíme aj v rámci plánovania rozpočtu pripraviť,“ uzavrel Klus.