Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

L. Kudlow: Ekonomika USA tento rok vzrastie minimálne o 3 %

Na archívnej snímke z 3. decembra 2018 ekonomický poradca Bieleho domu Larry Kudlow sa rozpráva s novinármi o rokovaniach o obchodnom spore medzi USA a Čínou vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Šéf Rady ekonomických poradcov amerického prezidenta Donalda Trumpa v utorok povedal, že hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov sa tento rok zvýši minimálne o 3 %.

Washington 21. januára (TASR) - Hlavný ekonomický poradca Bieleho domu Larry Kudlow tvrdí, že tempo rastu hospodárstva USA tento rok prekoná 3 %.

Šéf Rady ekonomických poradcov amerického prezidenta Donalda Trumpa v utorok povedal, že hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov sa tento rok zvýši minimálne o 3 %. "Toto je dlhý cyklus, ktorý tu máme v Trumpových rokoch," uviedol Kudlow. Myslí si, že tempo expanzie by sa zrýchlilo takmer až na 4 %, keď centrálna banka (Fed) sprísnila menovú politiku.

"Teraz sa tempo rastu opäť spomalilo na 2,5 % až 3 % a očakávam zrýchlenie rastu. Myslím si, že tento rok sa dostaneme na 3 %. Pomôžu obchodné dohody, Fed zmenil menovú politiku, čo bolo veľmi, veľmi dôležité."

Niektorí investori sa vlani obávali, že negatívne vplyvy spôsobené obchodnými spormi medzi USA a Čínou, spomalenie globálnej ekonomiky a nízke úrovne inflácie spôsobia v tomto roku výrazné spomalenie rastu. Dve obchodné dohody však signalizovali, že Biely dom je ochotnejší spolupracovať, čo zlepšilo náladu na trhoch.