Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Vláda USA by do pár týždňov mohla oznámiť novú pomoc pre aerolínie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Viaceré letecké spoločnosti preto v minulých dňoch upozornili, že ak vláda nepríde s novou finančnou podporou pre sektor, budú musieť od 1. októbra výrazne znížiť počet pracovných pozícií.

Washington 4. septembra (TASR) - Americká administratíva by mohla v priebehu niekoľkých týždňov predstaviť ďalšiu pomoc pre americké letecké spoločnosti. Povedal to v piatok ekonomický poradca Bieleho domu Larry Kudlow.

"V prípade, že potrebujú ďalšiu podporu, sme pripravení s nimi spolupracovať na ďalších balíkoch," povedal Kudlow v rozhovore pre Bloomberg TV.

Organizácia Airlines for America, ktorá zastupuje letecké spoločnosti, očakáva, že letecká doprava sa vráti na úroveň pred pandémiou najskôr v roku 2024. Dúfa preto, že po prvom balíku podpory pre aerolínie vláda príde s ďalšou pomocou pre tento sektor, uviedol šéf organizácie Nicholas Calio.

Americké aerolínie naďalej spoločne prichádzajú mesačne o viac než 5 miliárd dolárov (4,22 miliardy eur). Napriek postupnému otváraniu ekonomiky je totiž dopyt po leteckej doprave stále veľmi nízky a zhruba 30 % lietadiel amerických spoločností je naďalej na zemi. Osobná preprava je v porovnaní s minulým rokom zhruba o 70 % nižšia a lietadlá, ktoré sú v prevádzke, lietajú poloprázdne.

Viaceré letecké spoločnosti preto v minulých dňoch upozornili, že ak vláda nepríde s novou finančnou podporou pre sektor, budú musieť od 1. októbra výrazne znížiť počet pracovných pozícií. Od októbra sa totiž končí federálny program na podporu pracovných miest.