Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

L. Vašáková: Realizácia plánu obnovy sa naplno rozbieha

Lívia Vašáková, foto z archívu. Foto: TASR - Jakub Kotian

V tomto roku má Slovensko splniť 14 míľnikov, pričom sa už napríklad začala reforma právneho rámca v oblasti energetiky.

Bratislava 28. septembra (TASR) - I keď vláda zatiaľ dohodu o financovaní Plánu obnovy a odolnosti SR s EÚ neschválila, realizácia jednotlivých bodov plánu sa naplno rozbieha a niektoré čiastkové úlohy už Slovensko splnilo. Boli napríklad vyhlásené prvé výzvy na podporu inkluzívneho vzdelávania, schválená bola legislatíva na zníženie byrokratického zaťaženia podnikateľov a v pripomienkovom konaní je reforma justície. Keď vláda schváli dohodu o financovaní, príde na Slovensko prvých 13 % celkovej alokácie vo forme preddavku, uviedla generálna riaditeľka sekcie plánu obnovy na Úrade vlády SR Lívia Vašáková.

„Mnohí vnímajú plán obnovy iba ako veľký balík peňazí, vďaka ktorému si skrášlime budovy, nakúpime vybavenie či nové technológie, vysadíme stromy. To je však iba časť pravdy. Zmyslom plánu obnovy je prostredníctvom reforiem a investícií zmeniť krajinu k lepšiemu vo všetkých smeroch, priblížiť kvalitu života tým najúspešnejším krajinám v EÚ a pripraviť Slovensko na budúcnosť. Realizácia plánu obnovy sa naplno rozbieha,“ uviedla Vašáková.

V tomto roku má Slovensko splniť 14 míľnikov, pričom sa už napríklad začala reforma právneho rámca v oblasti energetiky a uvoľnili sa technické kapacity pre prenos elektriny v rámci elektrizačnej sústavy. „Schválilo sa tiež pravidlo 1in-2out, ktoré výrazne zníži finančné náklady podnikateľov, pracuje sa aj na sfunkčnení Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti,“ pripomenula sekcia plánu obnovy.

Národná rada SR už schválila zákon o mechanizme na podporu obnovy a odolnosti, ktorého cieľom je zabezpečiť jednoduchý, flexibilný, ale zároveň transparentný spôsob implementácie plánu obnovy. Sekcia plánu obnovy postúpila dohodu o financovaní medzi Slovenskom a EK na najbližšie rokovanie vlády. Na základe tejto dohody Slovensko dostane prvú preddavkovú platbu vo výške 13 % celkovej alokácie, teda vyše 800 miliónov eur.

Fáza implementácie plánu obnovy je podľa Vašákovej kľúčová a bude s veľkou pravdepodobnosťou náročnejšia než samotná príprava plánu. „Intenzívne pripravujeme systém implementácie plánu obnovy, teda metodiky, ktorá určí presné pravidlá a postupy, ako sa budú jednotlivé opatrenia realizovať. Spolu s metodikou zároveň finalizujeme systém včasného varovania vo forme tzv. vnútroštátnych míľnikov, ktoré sú zložené z interných míľnikov nad rámec oficiálnych, ktoré nastavujú štruktúru s jasnou zodpovednosťou za každý jednotlivý míľnik a cieľ,“ dodala Vašáková, ktorá v pondelok (27.9.) o pokračovaní prác na implementácii plánu obnovy rokovala s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO).