Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Ľ. VÁŽNY: EÚ nám ponúka 20 miliárd, čistý benefit je takmer 14 miliárd

Podpredseda vlády SR pre investície Ľubomír Vážny Foto: TASR/Michal Svítok

Hoci predseda SaS nepovažuje systém eurofondov za správny, súhlasí s tým, že ak ho nemôžeme zmeniť, mali by sme sa snažiť vyčerpať čo najviac.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Európska únia (EÚ) v rámci kohéznej politiky vyčlenila na eurofondy pre Slovensko 20 miliárd eur, pričom príspevok SR bude o niečo viac ako 6 miliárd eur.
"Čistý benefit je takmer 14 miliárd," povedal v dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minúť 12 podpredseda vlády SR pre investície Ľubomír Vážny (Smer-SD).

"Momentálne finišujeme v príprave partnerskej dohody, ktorej súčasťou sú operačné programy," povedal Vážny s tým, že dohoda pôjde na schválenie do Európskej komisie (EK). Slovensko získalo výnimku a eurofondy, ktoré malo pôvodne vyčerpať do konca tohto roka, bude môcť čerpať o rok dlhšie. Zároveň začína nové obdobie, v ktorom by chcel Vážny využiť doterajšie skúsenosti a nastaviť čerpanie fondov tak, aby sa znížila nadmerná byrokracia, zrýchlilo sa čerpanie a znížilo riziko korupcie.

"Eurofondy vo výraznej miere môžu za korupciu," reagoval predseda SaS Richard Sulík, podľa ktorého si EÚ fondmi "kupuje" lojalitu slovenských politikov. "Znie výhodne, že platiť budeme sedem miliárd a čerpať môžeme dvadsať. Ale Slovensko reálne čerpá polovicu," povedal. Dodal, že aj z tej polovice, ktorú SR reálne vyčerpá, sa časť peňazí minie neefektívne. Podľa neho sa "rozkradne" až štvrtina eurofondov.

Vážny reagoval, že eurofondy sú spojené s byrokraciou a tá bola vždy živnou pôdou pre korupciu. Neverí však, že by bola v prípade eurofondov až v takom rozsahu, ako naznačil Sulík.

Hoci predseda SaS nepovažuje systém eurofondov za správny, súhlasí s tým, že ak ho nemôžeme zmeniť, mali by sme sa snažiť vyčerpať čo najviac. "Bola by hlúposť povedať, že eurofondy nechceme. Peniaze by sa napríklad mali investovať do diaľnic," povedal. "Kým nebudú dotácie pre poľnohospodárov zrušené na celoeurópskej úrovni, musia dostávať naši poľnohospodári toľko isto ako iní v EÚ," dodal Sulík, podľa ktorého je možné využiť eurofondy aj na tieto dotácie.

Zároveň upozornil, že pre Slovensko by bolo výhodnejšie započítať záväzky voči únii, neposielať do Bruselu žiadne reálne peniaze a čerpať eurofondy len v sume zníženej o záväzky. "Neposielajme do Bruselu nič a čerpajme len 13 miliárd," navrhol Sulík.