Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Lacná čínska oceľ ohrozuje zamestnanosť a investície firiem v EÚ

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Európsky trh zápasí s čínskou oceľou, ktorej ceny sú nižšie než výrobné náklady v EÚ.

Potsdam/Eisenhüttenstadt 20. decembra (TASR) - Dumpingové ceny oceliarskych produktov z Číny vyvolávajú na európskych výrobcov obrovský tlak. "EÚ musí prijať opatrenia proti nečestným obchodným praktikám," povedal šéf koncernu ArcelorMittal pre Nemecko Frank Schulz. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa jeho názoru európsky trh zápasí s čínskou oceľou, ktorej ceny sú nižšie než výrobné náklady v EÚ. Podľa Schulza dokonca ceny čínskych produktov v posledných šiestich mesiacoch klesli až o 40 %. "Investície a zamestnanosť sa dostávajú do ohrozenia," varuje Schulz. Ak EÚ tieto praktiky nezastaví, ohrozí tým konkurencieschopnosť európskeho oceliarskeho priemyslu. Upozornil, že EÚ "potrebuje ochranné opatrenia proti cenovému dumpingu".

ArcelorMittal podniká v globálnom meradle a len v Nemecku má štyri oceliarne. Koncern v 3. kvartáli zaznamenal v Európe stratu 23 miliónov eur, pričom v rovnakom období minulého roka ešte vykázal zisk 125 miliónov eur. Spoločnosť musela prijať ďalší program zameraný na znižovanie nákladov a za posledné roky odstavila štyri z 25 vysokých pecí. Schulz však upozornil, že už prakticky vyčerpali všetky svoje možnosti.