Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ľadovec spôsobil poľnohospodárom na repke škody za desiatky tisíc eur

Pohľad na pole s repkou olejnou, ktorej úrodu zničilo krupobitie. Silné krupobitie, ktoré sa minulý týždeň prehnalo ilavským a púchovským okresom, spôsobilo poľnohospodárom desaťtisícové škody na repke olejnej. Niektorí pestovatelia na strednom Považí prišli počas asi štyroch minút o celú úrodu ekonomicky lukratívnej plodiny. V Poľnohospodárskom družstve (PD) Vršatec Pruské v okrese Ilava zničil ľadovec okolo 70 percent úrody repky, ktorú mali zasiatu na 120 hektároch. Spoločnosti Agrotip v Beluši zničili krúpy asi polovicu zo stohektárovej výmery a súkromne hospodáriaci roľník Milan Staňo z obce Dulov nebude mať z viac ako 50 hektárov repky nič. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Spoločnosti Agrotip v Beluši zničili krúpy asi polovicu zo stohektárovej výmery.

Pruské 23. júla (TASR) – Silné krupobitie, ktoré sa minulý týždeň prehnalo Ilavským a Púchovským okresom, spôsobilo poľnohospodárom desaťtisícové škody na repke olejnej. Niektorí pestovatelia na strednom Považí prišli počas asi štyroch minút o celú úrodu ekonomicky lukratívnej plodiny.

Ako TASR informoval predseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Považskej Bystrici Ján Kopšo, v Poľnohospodárskom družstve (PD) Vršatec Pruské v okrese Ilava zničil ľadovec okolo 70 percent úrody repky, ktorú mali zasiatu na 120 hektároch. Spoločnosti Agrotip v Beluši zničili krúpy asi polovicu zo stohektárovej výmery a súkromne hospodáriaci roľník Milan Staňo z obce Dulov nebude mať z viac ako 50 hektárov repky nič.

"Krupobitie sa k nám vrátilo presne do roka a do dňa. Minulý rok 18. júla nám ľadovec zničil komplet celú úrodu repky olejnej, tento rok to bolo na našom družstve asi 70 percent. Hektárový výnos zo 120-hektárovej parcely bol po krupobití asi pol tony, pri predpokladanej úrode 2,2 tony z hektára sa škody vyšplhali na asi 100.000 eur, poisťovňa nám zaplatí okolo 40.000 eur. Celková škoda je tak okolo 60.000 eur," povedal Kopšo, ktorý je zároveň predsedom PD Vršatec v Pruskom. Na minimalizovanie finančných strát je podľa neho možné využiť slamu z repky ako podstielku v živočíšnej výrobe, prípadne ju rozdrviť a zaorať ako zelené hnojenie pod jesenný osev ozimnej pšenice.

Tu bude player


Podľa agronóma PD Vršatec Pruské Pavla Vetríka repka bola v tejto sezóne tvrdo skúšaná od založenia úrody na jeseň. "V podstate od žatvy tu poriadne nepršalo, repka klíčila nerovnomerne a do prezimovania išla v slabej kondícii. Jedinou vlahou pre ňu bol sneh, čo však pre repku fyziologicky mnoho neznamená a vlahový deficit sa neznížil ani na jar. Nerovnomerne dozrievala a po postreku urýchľujúcom zosušenie rastlín sa stala mimoriadne citlivá na akýkoľvek dotyk. Ľadovec potom spôsobil vypadanie plodov zo šešúľ a tým prakticky zničenie celej úrody," doplnil Vetrík s tým, že poľnohospodári musia skrátka s rizikom prírodných živlov počítať.

Ako TASR informovala Zuzana Gulová z odboru komunikácie s médiami ministerstva pôdohospodárstva, na jeseň minulého roku bola na Slovensku repka olejná zasiata na viac ako 100.000 hektároch, ministerstvo zatiaľ nemá informácie o tom, koľko sa jej v dôsledku sucha na jar zaoralo, rovnako ani to, koľko hektárov zničili živelné pohromy. Ako uviedol Kopšo, na Slovensku sa však na jar zaoralo asi 40.000 hektárov repky. "Podľa Štatistického úradu SR k 20.6. sa odhaduje úroda repky vo výške 2,09 tony z hektára. V súčasnosti prebiehajú ešte žatevné práce, podľa dostupných údajov k 16. júlu je zozbieraných asi 65 percent repky," uzavrela Gulová.