Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

LafargeHolcim kupuje Firestone Building Products za 3,4 miliardy USD

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Tento krok predstavuje odklon od nedávnej stratégie LafargeHolcim, ktorý sa zameriaval na akvizície malých spoločností.

Zürich 7. januára (TASR) - Švajčiarsky cementársky gigant LafargeHolcim vo štvrtok oznámil, že kúpi spoločnosť Firestone Building Products od Bridgestone Americas za 3,4 miliardy USD (2,76 miliardy eur).

Najväčší výrobca cementu na svete vo svojom vyhlásení uviedol, že firma Firestone Building Products, ktorá sa špecializuje na komerčné strešné krytiny v USA, dosiahla v roku 2020 tržby približne 1,8 miliardy USD a zisk pred úrokmi, odpismi a amortizáciou vo výške 270 miliónov USD.

Tento krok predstavuje odklon od nedávnej stratégie LafargeHolcim, ktorý sa zameriaval na akvizície malých spoločností. Švajčiarsky koncern dodal, že kúpu bude financovať kombináciou hotovosti a dlhu.

Firestone Building Products bol súčasťou japonskej spoločnosti Bridgestone Corporation. LafargeHolcim touto kúpou posilní svoju prítomnosť USA, čím sa jeho ročný obrat zvýši na 6 miliárd USD.

Švajčiarska spoločnosť uviedla tiež, že plánuje rozšíriť podnikanie s plochými strešnými krytinami aj do Európy a Južnej Ameriky.

„S Firestone Building Products posilníme náš najväčší trh v USA a zároveň pre spoločnosť budujeme globálnu platformu pre rast a inovácie,“ uviedol výkonný riaditeľ LafargeHolcim Jan Jenisch.

(1 EUR = 1,2338 USD)