Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Lagardeová sa bude uchádzať o druhý mandát na čele MMF

Christine Lagardeová Foto: TASR/AP

Na čele Medzinárodného menového fondu je od 5. júla 2011 a stala sa prvou ženou, ktorá riadila túto medzinárodnú inštitúciu.

Brusel 22. januára (TASR) - Súčasná generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová dnes oficiálne oznámila svoju kandidatúru pre druhé funkčné obdobie v tejto funkcii.

Tlačová agentúra Belga pripomenula, že šéfka MMF sa tak rozhodla po prijatí viacerých podporných hlasov v prospech jej druhého mandátu. "Áno, som kandidátkou pre druhé funkčné obdobie," uviedla dnes Lagardeová v rozhovore pre francúzsku televíznu stanicu France 2.

Lagardeová (60) je pôvodným povolaním právnička. Je členkou bývalej Únie pre ľudové hnutie, ktoré exprezident Nicolas Sarkozy premenoval na Republikáni. Za túto stranu a za pravicové vlády bola postupne ministerkou poľnohospodárstva a rybolovu, ministerkou obchodu, potom ministerkou hospodárstva a financií, keď tento ministerský post zastávala ako prvá žena z krajín skupiny G8.

Na čele Medzinárodného menového fondu je od 5. júla 2011 a stala sa prvou ženou, ktorá riadila túto medzinárodnú inštitúciu.