Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Lagardová: Eurozónu čaká recesia, nebude stačiť na utlmenie inflácie

Christine Lagardová, prezidentka Európskej centrálnej banky. Foto: TASR/AP

Rada guvernérov ECB minulý týždeň druhýkrát po sebe zdvihla úrokové sadzby o 75 bázických bodov, pričom to bolo tretie zvýšenie sadzieb od júla.

Riga/Frankfurt nad Mohanom 3. novembra (TASR) - Eurozónu zrejme čaká mierna recesia, tá však nebude stačiť na spomalenie rekordnej inflácie, varovala šéfka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardová.

Tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne sa v októbri zrýchlilo na rekordných 10,7 %, čo je viac než päťnásobok v porovnaní s dvojpercentným inflačným cieľom ECB. Ruská vojna na Ukrajine totiž spôsobila prudké zvýšenie cien energií.

Lagardová na bankovej konferencii v Rige uviedla, že koncom roka 2022 a začiatkom roka 2023 sa eurozóna môže dostať do miernej recesie, keďže vysoké ceny a energetická kríza brzdia ekonomickú aktivitu. "Nemyslíme si však, že táto recesia bude stačiť na utlmenie inflácie." Lagardová tak signalizovala, že ECB bude pokračovať v sprísňovaní menovej politiky.

Rada guvernérov ECB minulý týždeň druhýkrát po sebe zdvihla úrokové sadzby o 75 bázických bodov, pričom to bolo tretie zvýšenie sadzieb od júla.

Kľúčová sadzba na hlavné refinančné operácie s platnosťou od 2. novembra vzrástla na 2 %, sadzba na jednodňové refinančné operácie na 2,25 % a depozitná sadzba na 1,50 %.

Lagardová varovala, že vyššie úrokové sadzby môžu prehĺbiť recesiu, ale ECB sa aktuálne musí podobne ako ďalšie centrálne banky snažiť dostať pod kontrolu vysokú infláciu.