Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Lagardová: Faktory podporujúce infláciu v eurozóne počas roka oslabnú

Na archívnej snímke 9. septembra 2021 prezidentka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardová počas tlačovej konferencie v sícke ECB v nemeckom Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne sa v decembri zrýchlilo na rekordných na 5 % zo 4,9 % v novembri.

Paríž 14. januára (TASR) - Sily, ktoré tlačia infláciu v eurozóne na rekordné maximá, by sa mali počas tohto roka oslabiť, uviedla v piatok šéfka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardová.

"Očakávame, že faktory poháňajúce infláciu v priebehu tohto roka poľavia," uviedla Lagardová vo francúzskom Senáte.

Tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne sa v decembri zrýchlilo na rekordných na 5 % zo 4,9 % v novembri. Motorom inflácie bolo prudké zvýšenie cien energií.

"Prijmeme všetky opatrenia potrebné na zabezpečenie plnenia nášho dvojpercentného inflačného cieľa v strednodobom horizonte," uviedla Lagardová. Podobne sa vyjadrila aj po po decembrovom zasadnutí Rady guvernérov ECB, na ktorom sa Rada dohodla na postupnom obmedzení nákupov dlhopisov.

"Rýchle znovuotváranie ekonomiky spôsobilo prudký nárast cien palív, plynu a elektriny," uviedla Lagardová. "Chápeme, že rastúce ceny vyvolávajú u mnohých ľudí obavy," dodala.