Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Lagardová: Vysoké úrokové sadzby ECB začínajú pôsobiť proti inflácii

Na snímke prezidentka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardová počas tlačovej konferencie vo Frankfurte vo štvrtok 16. marca 2023. Foto: TASR/AP

Pre zníženie inflačných tlakov je dôležité, aby bolo smerovanie menovej politiky dôrazne reštriktívne, uviedla Lagardová na konferencii vo Frankfurte nad Mohanom.

Frankfurt nad Mohanom 22. marca (TASR) - Zvyšovanie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky (ECB) postupne začína účinkovať v boji proti vysokej inflácii. Uviedla to v stredu prezidentka ECB Christine Lagardová. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a Reuters.

Pre zníženie inflačných tlakov je dôležité, aby bolo smerovanie menovej politiky dôrazne reštriktívne, uviedla Lagardová na konferencii vo Frankfurte nad Mohanom. Táto stratégia začína pomaly prinášať výsledky, inflácia však zostáva vysoká a zvýšila sa aj neistota týkajúca sa ďalšieho vývoja, pokračovala šéfka ECB.

Lagardová zdôraznila, že pri rozhodovaní o úrokových sadzbách budú kľúčové údaje z ekonomiky. Znamená to podľa nej, že tvorcovia menovej politiky nie sú pevne odhodlaní sadzby ďalej zvyšovať, nedospeli však ani k rozhodnutiu o ukončení ich zvyšovania.

Aj v prípade, že sa naplní základný scenár v rámci najaktuálnejších prognóz ECB, ktoré nezohľadňujú súčasné turbulencie v bankovom sektore, bude mať ešte ECB pred sebou veľa práce, aby zabezpečila odstránenie inflačných tlakov, uzavrela Lagardová.