Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Lagardová: Zotavovanie ekonomiky eurozóny sa nečakane rýchlo spomaľuje

Christine Lagardová , archívna snímka. Foto: TASR/AP

Rada guvernérov ECB vo štvrtok v súlade s očakávaniami nezmenila nastavenie menovej politiky.

Frankfurt nad Mohanom 29. októbra (TASR) - Zotavovanie ekonomiky eurozóny sa nečakane rýchlo spomaľuje, varovala šéfka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardová. ECB signalizovala ďalšie uvoľnenie menovej politiky v decembri.

Lagardová na tlačovej konferencii po zasadnutí Rady guvernérov ECB vyhlásila, že ekonomika eurozóny "stráca dynamiku rýchlejšie, než sa očakávalo". Rýchle šírenie nového koronavírusu a prijímanie nových reštriktívnych opatrení "prispievajú k zhoršovaniu krátkodobých vyhliadok". Ekonomické indikátory signalizujú "utlmenie ekonomickej aktivity" na konci roka.

Rada guvernérov ECB vo štvrtok v súlade s očakávaniami nezmenila nastavenie menovej politiky. To znamená, že kľúčová sadzba ECB zostala na nule, depozitná sadzba na -0,50 % a sadzba na jednodňové refinančné operácie na 0,25 %. ECB tiež bude pokračovať v programoch nákupov aktív.

Rada guvernérov uviedla, že v súčasnej situácii existuje veľké riziko zhoršenia ekonomických vyhliadok eurozóny. Preto bude pozorne sledovať prichádzajúce informácie týkajúce sa napríklad dynamiky pandémie, perspektív potenciálnych vakcín či vývoja kurzu eura. V decembri potom na základe aktualizovaných prognóz prehodnotí ekonomické vyhliadky a riziká a pristúpi k rekalibrácii všetkých nástrojov, aby pomohla zmierniť následky pandémie a zabezpečila podporu zotavovania ekonomiky.