Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Lančarič: Ak jún dopadne,ako očakávame,nevyčerpaných bude 780 mil. eur

Na snímke minister dopravy a výstavby SR Pavol Lančarič počas prvého rokovania vlády SR odborníkov v Bratislave 17. mája 2023. Foto: TASR Jaroslav Novák

MD bolo pri čerpaní eurofondov označené oranžovou farbou ako stredná úroveň rizika. Lančarič to považuje za adekvátne.

Bratislava 7. júna (TASR) - Ministerstvo dopravy (MD) SR bolo jedným z rezortov, ktoré mali najviac nevyčerpaných eurofondov. Po júni by malo rezortu dopravy zostať nevyčerpaných približne 780 miliónov eur. V stredu to uviedol minister dopravy Pavol Lančarič.

"Po júni zostane ešte šesť mesiacov do konca kalendárneho roka na to, aby bol zabezpečený výkon, čiže aby boli tie veci vyrobené, dodané a vyfakturované," povedal Lančarič s tým, že na platby je preklenovacie obdobie ešte troch mesiacov.

MD bolo pri čerpaní eurofondov označené oranžovou farbou ako stredná úroveň rizika. Lančarič to považuje za adekvátne. "To je to, čo sme zdedili. Nie je to zďaleka také zlé, ako som sa obával, že to bude," vyjadril sa s tým, že ho pozitívne prekvapil veľký počet angažovaných ľudí a na to sa chce sústrediť.

Upozornil, že je viac zazmluvnených projektov, ako je peňazí. S plynúcim časom je však podľa neho ťažké, aby sa dal projekt, ktorý bude meškať, nahradiť iným. "Dôležité je, aby boli ukončené verejné obstarávania a aby to boli také projekty, ktorých prípadné nasadenie alebo nahradenie bude viesť k želanému úspechu. Hovorím o veľkom množstve relatívne malých projektov, pretože na žiaden veľký projekt nebude dosť času," vyjadril sa Lančarič.