Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Laureáti Študentskej osobnosti Slovenska za rok 2021/2022 sú známi

Foto: Zuzana Halvoníková

Osemnásty ročník súťaže „Študentská osobnosť Slovenska“ spoznal svojich laureátov za akademický rok 2021/2022.

Bratislava 10. januára (OTS) - Podujatie sa organizuje pod záštitou J.E. prezidentky Zuzany Čaputovej a pod odbornou garanciou Slovenskej rektorskej konferencie a Slovenskej akadémie vied. Porota pre posudzovanie nominácií bola zložená výlučne z odborníkov menovaných garantmi projektu .Cenu si laureáti v 13 kategóriach prevzali v Pálfyho paláci, v pondelok 19. decembra 2022

Odborná porota tento rok vyberala úspešných študentov a mladých vedcov z 91 nominácií v trinástich kategóriách. Študentská osobnosť Slovenska je národná súťaž študentov 1, 2 a 3. stupňa vysokoškolského štúdia. Hlavným organizátorom projektu je občianske združenie JCI-Slovensko (Junior Chamber International – Slovakia).

JCI-Slovensko (Junior Chamber International – Slovakia) je partnerskou organizáciou Junior Chamber International – jednej z najväčších organizácií na svete združujúcich mladých lídrov v jednotlivých krajinách. Svetová organizácia má 200 000 členov v 115 krajinách sveta. JCI - Slovensko organizuje rôzne aktivity na podporu talentovaných študentov na VŠ v SR ako aj mladých podnikateľov na Slovensku.

Absolútnym víťazom a teda TOP Študentskou osobnosťou Slovenska akad. roku 2021/2022 je :

Ing. Matej Gazda, Fakulta Elektrotechniky a informatiky TU v Košiciach
Matej Gazda sa venuje zlepšeniu zdravotnej starostlivosti o pacienta pomocou umelej inteligencie. Minimalizácia poškodenia zdravého tkaniva pri rádioterapii má výrazný vplyv na rekonvalescenciu pacienta. Presnosť ožarovania je limitovaná informáciami o aktuálnej lokácii nádoru, ktorého miesto sa môže jemne vychylovať vplyvom napríklad respiračného cyklu. Pomocou neurónovej siete je možné modelovať a predikovať pohyb nádorov pri rádioterapii v reálnom čase a tým minimalizovať poškodenie zdravého tkaniva. Umelá inteligencia a konkrétne nový model navrhnutý Matejom Gazdom je schopný namodelovať správny tvar a lokáciu pečene na základe informácií z jednej roviny a jedného referenčného tvaru pečene. Model deformuje referenčný tvar pečene na základe signálu , ktorý prichádza v reálnom čase z 2D modelovacích modalít. Tento model je rozšíriteľný bez problémov na akýkoľvek orgán resp. tumor na medicínskej snímke.
Ďalšou témou, ktorou sa zaoberá, je využitie neoznačených dát, ktoré sú v nemocniciach vo veľkých množstvách. Označovanie dát odborníkmi (rádiológ alebo iný špecialista) je časovo a finančne náročné. V rámci témy Matej vytvoril model neurónových sietí bez anotácii, pričom pri modeloch zameraných na detekciu covidu a pneumónie zo snímkov hrudníka na voľne prístupných dátových sadách dosiahol presnosť diagnostiky 91%.
Zúčastnil sa aj medzinárodnej súťaže KITS 2021, ktorej cieľom bolo vytvoriť najlepší model na automatickú detekciu a zvýraznenie obličiek, obličkových cýst a obličkových tumorov z brušnej snímky počítačovej tomografie (CT) . Tím pod vedením Mateja Gazdu obsadil šieste miesto v konkurencii tímov z univerzít ako napr. Columbia University, Mayo Clinic, Utrech Univerzity.V roku 2022 jeho PhD. štúdia bola ocenená rektorom ako najlepšia po vedeckej stranke v rámci súťaže o najlepšiu doktorandskú prácu. V 2022 bol pozvaný ako vedecký pracovník do Montrealu na univerzitu Polytechnique Montreal, kde pôsobil pod prof. Samuelom Kadourym v tíme Medical Lab. Jeho odborna činnosť vyústila do 10 článkov indexovanými v karentovaných časopisoch.


Špeciálne ceny

„Cena JCI-Slovensko za dôraz na ekológiu vo svojom odbore“ .Cenu získala Ing. Lucia Galovičová, Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre

„ Cena BMW Slovenská republika za umenie”. Cenu získala Bc. Kristína Paulin, DIS.art., Hudobná a tanečná fakulta VŠMU v Bratislave.

Víťazi (laureáti) vo všetkých 13 kategóriách:

1.Elektrotechnika, priemyselné technológie
Ing. Marek Búran, Elektrotechnický ústav SAV v.v.i. v Bratislave

2. Hutníctvo, strojárstvo, energetika
Ing. Gabriel Stolárik , Fakulta výrobných technológií TU v Košiciach so sídlom v Prešove

3. Kultúra a umenie
Bc. Kristína Paulin, DIS.art. , Hudobná a tanečná fakulta VŠMU v Bratislave

4. Právo
JUDr. Ľuboslav Sisák,PhD. ,Právnická fakulta UPJŠ v Košiciach

5.Lekárske vedy
Ing. Matej Gazda, Fakulta elektrotechniky a informatiky TU v Košiciach

6.Farmácia
Daniel Krchňák, DIS. , Farmaceutická fakulta UK v Bratislave

7. Prírodné vedy, chémia
Ing. Lukáš Kolarič, PhD. ,Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave

8.Stavebníctvo, architektúra
Ing.Janette Podhorská, PhD. ,Ústav stavebníctva a architektúry SAV v.v.i. v Bratislave

9.Poľnohospodárstvo, lesníctvo, drevárstvo
Ing. Lucia Galovičová, Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre

10.Filozofia, politológia, sociológia, pedagogika, psychológia

Mgr. Roman Burič, Ústav experimentálnej psychológie , Centrum spoločenských a psychologických vied SAV v.v.i. v Bratislave

11. Informatika a matematicko-fyzikálne vedy
Mgr. Silvia Haringová, Fakulta prírodných vied a informatiky ,UKF v Nitre

12. Ekonómia
Cena J & T Banky v kategórii Ekonómia
Ing. Alexandra Mertinková, PhD., Ekonomická fakulta UMB v Banskej Bystrici

13. Šport
Eliška Mintálová, Fakulta telesnej výchovy a športu UK v Bratislave

Srdečne gratulujeme všetkým laureátom