Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Ekonomika

Lavazza predpovedá „náročný“ rok 2022, zastavuje ruské aktivity

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Za zvýšením cien sú najmä problémy v globálnom dodávateľskom reťazci a škody spôsobené počasím, dodala skupina so sídlom v Turíne.

Turín 13. apríla (TASR) - Taliansky producent kávy Lavazza zaznamenal v minulom roku nárast prevádzkového zisku o vyše 20 %. Očakáva však, že tento rok bude náročný, keďže ceny vstupných surovín a energií vzrástli a zastavil tiež všetky svoje aktivity v Rusku.

Rodinná firma musela tiež dočasne zastaviť distribúciu na Ukrajine.

Generálny riaditeľ Antonio Baravalle v stredu pri prezentácii výsledkov skonštatoval, že Lavazza bude musieť zvládnuť „extrémne zložitý a náročný“ rok 2022. Dôvodom sú ceny kávy, ale aj balenia a energií, ako aj logistika a riziká vyplývajúce z dramatickej súčasnej geopolitickej situácie, skonštatoval Baravalle.

Za zvýšením cien sú najmä problémy v globálnom dodávateľskom reťazci a škody spôsobené počasím, dodala skupina so sídlom v Turíne.

Zisk spoločnosti pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) dosiahol v roku 2021 312 miliónov eur, čo bolo o 23,3 % viac ako v roku 2020.

Tržby sa minulý rok zvýšili o 11 % na 2,3 miliardy eur, a to aj vďaka oživeniu dopytu po uvoľnení opatrení na zastavenie ochorenia COVID-19.