Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Le Maire: EÚ musí byť na Britániu pri prístupe na finančný trh tvrdá

Francúzsky minister financií Bruno Le Maire v Berlíne., archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ak chcú mať prístup na európske trhy finančných služieb, samozrejme, môžu, ale za našich podmienok, s našimi pravidlami a pod našimi dohľadom, dodal La Maire.

Paríž 6. februára (TASR) - Európska únia (EÚ) nesmie ustúpiť Británii v otázke prístupu na finančné trhy Európskej únie (EÚ) výmenou za povolenia na rybolov v britských teritoriálnych vodách, uviedol francúzsky minister financií Bruno Le Maire.

Francúzski rybári dočasne stratili prístup do teritoriálnych vôd ostrova Guernsey, čo je jeden z Normandských ostrovov v Lamanšskom prielive. Dohoda o rybolove vo vodách vzdialených 6 až 12 míľ od brehov Guernsey vychádza z Londýnskej konvencie, ktorá vystúpením Británie z EÚ prestala platiť.

Rybári zrejme získajú prístup do vôd ostrova Guernsey, ale všeobecné práva na rybolov v britských teritoriálnych vodách budú zrejme jedným z najdôležitejších bodov rokovania medzi Bruselom a Londýnom o budúcich obchodných vzťahoch.

"Samozrejme, musíme dospieť k dohode o rybolove," uviedol Le Maire na finančnej konferencii v Paríži. Dodal však, že nie za cenu ústupkov v oblasti prístupu na trh finančných služieb. "Požadujem tvrdší postoj voči Británii. Rozhodli sa opustiť Európsku úniu. Ak chcú mať prístup na európske trhy finančných služieb, samozrejme, môžu, ale za našich podmienok, s našimi pravidlami a pod našimi dohľadom," dodal La Maire.

Británia si chce v budúcnosti zabezpečiť prístup na finančný trh EÚ na základe systému ekvivalencie, v rámci ktorého Brusel umožňuje prístup zahraničným bankám a poisťovniam, ak ich domáca regulácia je blízka úniovej. Podľa francúzskeho ministra financií musí akákoľvek budúca dohoda zabezpečiť, že britské firmy budú musieť plne rešpektovať pravidlá EÚ, ak chcú prístup na spoločný trh.