Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Le Maire:Obchodný deficit predstavuje čiernu škvrnu na ekonomike štátu

Na archívnej snímke z 19. februára 2019 francúzsky minister financií Bruno Le Maire v Berlíne. Foto: TASR/AP

Minister Le Maire v rozhlase uviedol tiež, že je naliehavo potrebné obnoviť rovnováhu a zlepšiť pozíciu francúzskych verejných financií.

Paríž 8. februára (TASR) - Veľký obchodný deficit Francúzska predstavuje "čiernu škvrnu" na jeho ekonomike. Povedal to v utorok minister financií Bruno Le Maire pre rozhlasovú stanicu France Inter.

Podľa štatistík vykázala totiž druhá najväčšia ekonomika eurozóny za rok 2021 schodok v obchode vo výške 84,7 miliardy eur, ktorý bol vyšší ako deficit 64,7 miliardy eur v roku 2020, keď globálny obchod tvrdo zasiahla pandémia nového koronavírusu.

Minister Le Maire v rozhlase uviedol tiež, že je naliehavo potrebné obnoviť rovnováhu a zlepšiť pozíciu francúzskych verejných financií.

Francúzsko čakajú v apríli prezidentské voľby. Minulý mesiac pritom oznámilo, že v roku 2021 jeho ekonomika zaznamenala najsilnejší rast za vyše päť desaťročí, a to až o 7 %, keďže sa spamätala z krízy, ktorú spôsobila pandémia ochorenia COVID-19 rýchlejšie, ako sa očakávalo.

Napriek šíreniu nákazlivejšieho variantu omikron a s ním spojených obmedzení vo Francúzsku tento najsilnejší hospodársky rast posilnil ekonomickú dôveryhodnosť prezidenta Emmanuela Macrona pred aprílovými voľbami. A hoci zatiaľ neoznámil kandidatúru, všeobecne sa očakáva, že sa bude uchádzať o druhé funkčné obdobie.