Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Le Maire:Krach amerických bánk francúzske finančné inštitúcie neohrozí

Na snímke nápis banky Silicon Valley Bank 10. marca 2023 v Santa Clare. Foto: TASR/AP

Podľa ministra je francúzsky finančný systém stabilný a banky sú vysoko likvidné, takže sú schopné ustáť aj prípadné externé šoky.

Paríž 13. marca (TASR) - Bankrot dvoch amerických bánk Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank krátko po sebe nepredstavuje hrozbu pre francúzske finančné inštitúcie. Povedal to v pondelok francúzsky minister financií Bruno Le Maire. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Podľa ministra je francúzsky finančný systém stabilný a banky sú vysoko likvidné, takže sú schopné ustáť aj prípadné externé šoky. Navyše, na rozdiel od SVB, ktorá sa výrazne zameriavala na technologický sektor, francúzske banky "nie sú orientované na jeden sektor, ale sú silne diverzifikované," dodal Le Maire.

Americké úrady po piatkovom (10. 3.) zatvorení SVB a následne v nedeľu (12. 3.) aj Signature Bank prijali opatrenia, ktoré klientom bánk umožnia prístup ku vkladom. Napriek aktivitám americkej vlády s cieľom zvýšiť dôveru v bankový systém však napätie na trhoch vzrástlo a európske burzy po miernom oslabení na začiatku pondelkového obchodovania zaznamenali neskôr výraznejší pokles.

Ako uviedla AFP, hlavný index londýnskej burzy FTSE 100 klesol po 10.00 h SEČ o 1,8 % na 7608,75 bodu a ešte výraznejší pokles zaznamenali kľúčové indexy nemeckej a francúzskej burzy. Hlavný index parížskej burzy CAC 40 klesol o 2,2 % na 7062,20 bodu a kľúčový index burzy vo Frankfurte nad Mohanom DAX zaznamenal pokles o 2,4 % na 15.052,34 bodu.