Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Ledecký chce pozvať Krajniaka pre miliónovú pokutu na sociálny výbor

Na snímke Vladimír Ledecký. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Rezort práce uznal, že bol porušený princíp transparentnosti, keď vtedajšie vedenie ministerstva jednoznačne a úplne nevypracovalo opis predmetu zákazky.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Predseda parlamentného sociálneho výboru Vladimír Ledecký (poslanecký klub SaS) si v súvislosti s porušením zákona o verejnom obstarávaní plánuje pozvať na zasadnutie výboru ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina). Informoval o tom hovorca strany SaS Ondrej Šprlák. Ide o udelenie vyše miliónovej pokuty ministerstvu zo strany Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) za rámcovú dohodu podpísanú ešte predošlým vedením ministerstva.

Podľa liberálov je miliónová pokuta ministerstvu jasným príkladom, ako sa v krajine kradlo za vlád Smeru-SD a terajších členov mimoparlamentnej strany Hlas-SD. "Považujem však za dôležité, aby nám súčasný minister práce Milan Krajniak na parlamentnom výbore priblížil kroky, ako sa s daným porušením zákona ministerstvo vyrovná. Zároveň budeme požadovať od ministra práce, aby prijal konkrétne záväzky, ako predídeme podobným zlyhaniam pri verejnom obstarávaní," povedal Ledecký.

Rezort práce dostal od ÚVO pokutu za viac ako milión eur, pretože zadal malú zákazku, teda zákazku s nízkou hodnotou, no v skutočnosti za ňu vyplatilo viac než 20 miliónov eur. Rámcová dohoda sa podpisovala ešte v roku 2019.

Rezort práce uznal, že bol porušený princíp transparentnosti, keď vtedajšie vedenie ministerstva jednoznačne a úplne nevypracovalo opis predmetu zákazky. Ministerstvo v súvislosti s uzavretou rámcovou dohodou prijalo podľa hovorkyne ministra práce Evy Rovenskej niekoľko krokov k obmedzeniu odoberania služieb.