Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Len tretina ľudí v Česku má svoje financie pod kontrolou

ilustračné foto Foto: TASR

Tretina domácností však svoje úspory vyčerpala a 7 % muselo siahnuť po pôžičke.

Praha 17. októbra (TASR) - Už prvá vlna pandémie nového koronavírusu odhalila, že len tretina ľudí v Česku má svoje financie pod kontrolou a je pripravená na ďalšie neočakávané výpadky príjmov. Informoval o to portál iDNES.cz s odvolaním sa na prieskum, ktorý si v júli nechala spracovať ING banka.

Anketa ukázala tiež, že na základe skúseností z uplynulých mesiacov premýšľa o sporení viac ľudí ako v minulosti, vyše 40 %. Takmer pätina (20 %) Čechov však tvrdí, že nemajú z čoho sporiť.

"Približne tretine ľudí ubudli peniaze, pretože prišli o zamestnanie alebo im znížili mzdu, prípadne im klesli tržby. Česi tiež míňali vo veľkom za zásoby potravín či dezinfekciou. To v prieskume priznalo ako dôvod, prečo majú menej na účtoch, 12 % respondentov. Naopak, viac ako desatina ľudí potvrdila, že mala viac peňazí ako obvykle, pretože nechodila na výlety a neutrácala za zábavu," povedal Radek Sedlář, riaditeľ retailovej sekcie ING banky.

"Mnohé sociologické prieskumy ukazujú, že šok z ochorenia COVID-19 najviac zasiahol nízkopríjmové skupiny obyvateľstva a samoživiteľov s deťmi. Z firiem sú najpostihnutejšie tie, ktoré pôsobia v tzv. oblasti HoReCa (hotely, reštaurácie a kaviarne)," poznamenáva Helena Horská, hlavná ekonómka Raiffeisenbank.

Prieskum ING Bank zároveň naznačil, že téma sporenia v súčasnosti rezonuje naprieč celou českou spoločnosťou.

Potvrdzuje to aj psychologička Martina Viewegová. "Moji klienti za mnou teraz častejšie ako v minulosti chodia s problémami, ktoré súvisia so zvládaním ich finančnej situácie. Riešia, akým spôsobom sporiť, či a ako sa pripravovať na nečakaný výpadok príjmov. Potreba kontroly nad svojím životom a aj financiami je v terapii veľmi dôležitá téma. Vedomie, že dokážem sporiť a vytvoriť si finančnú rezervu, dodá sebadôveru a pomôže k psychickej pohode," dodala psychologička.

Fakt, že české domácnosti sú oveľa opatrnejšie, potvrdil aj prieskum Českej bankovej asociácie (ČBA). Pandémia ovplyvnila finančné uvažovanie ľudí. Nedostatočnú alebo žiadnu finančnú rezervu pri prepuknutí pandémie priznalo v tomto prieskume celkovo 24 % Čechov.

"Vzhľadom na prognózy vývoja ekonomiky aj neistý vývoj situácie na jeseň by ľudia mali nad svojimi financiami premýšľať a plánovať skutočne starostlivo. Rovnako ako v ostatných oblastiach ľudského života je aj pri nakladaní s peniazmi podstatné vedieť sa na svoju situáciu pozrieť s nadhľadom a určiť si priority," vyhlásila Helena Brychová, poradkyňa ČBA pre finančné vzdelávanie a spotrebiteľské otázky.

Česi sa počas pandémie správali podľa prieskumov racionálne a väčšina ľudí urobila v rámci svojej domácnosti opatrenia, ktoré mali pomôcť rodinnému rozpočtu. Najčastejšie tým, že obmedzili bežnú spotrebu a odložili väčšie nákupy. Tretina domácností však svoje úspory vyčerpala a 7 % muselo siahnuť po pôžičke. Nie je preto náhoda, že viac ako 40 % Čechov teraz premýšľa o sporení viac ako v minulosti.

Aj hoci ekonómovia varujú, že prílišné pribrzdenie výdavkov, odkladanie spotreby a sporenie na horšie časy môže súčasnú krízu ešte viac prehĺbiť, vytvárať si určitý finančný vankúš je každopádne rozumné.

Podľa ďalšieho aktuálneho prieskumu, ktorý uskutočnila spoločnosť BNP Paribas, by totiž malo pri výpadku príjmov problémy so splácaním hypoték, pôžičiek a pokrytím bežných výdavkov problémy až 63 % Čechov.