Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Po vydaní lesných pozemkov čakajú na majiteľov viaceré povinnosti

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Majitelia lesných pozemkov musia svoje vlastníctvo jednoznačne preukázať.

Bratislava 14. júla (TASR) - Každý nový majiteľ lesného pozemku, aj ten, kto ho zdedil, by si mal usporiadať vlastnícke vzťahy so štátnym podnikom LESY SR. Môže požiadať tiež o vydanie pozemkov. V takom prípade však musí počítať s viacerými povinnosťami, na ktoré upozornil hovorca štátneho podniku LESY SR Vlastimil Rezek. Podmienkou je tiež, že jeden alebo viacerí, ak sa spoja, musia vlastniť viac ako 50 % lesného celku.

"Majiteľom lesných pozemkov, ktorí chcú les prenajať štátnemu podniku, stačí, aby preukázali svoje vlastníctvo a požiadali príslušný odštepný závod o podpísanie nájomnej zmluvy. Podnik totiž pri neštátnych neodovzdaných lesoch na týchto pozemkoch hospodári, keďže mu to vyplýva priamo zo zákona. V takom prípade majitelia naďalej neplatia žiadne dane ani poplatky. V prípade, že sa na danom lesnom celku uskutočňuje ťažba, majú nárok na príslušný podiel z čistého zisku po odpočítaní ťažbových a pestovných nákladov," informoval TASR Rezek.

Majitelia lesných pozemkov musia svoje vlastníctvo jednoznačne preukázať. A to aj pokiaľ by chceli požiadať štátny podnik LESY SR o ich vydanie. "Od termínu vydania lesa do užívania musí majiteľ zabezpečovať obhospodarovanie podľa platného plánu starostlivosti o les - vyžínanie, prerezávky, prebierky, ochranu proti premnoženiu biotických škodcov, a mať tiež podpísanú dohodu s niektorým z odborných lesných hospodárov o výkone funkcie hospodára. Zároveň preberá na seba ďalšie povinnosti, napríklad bude platiť dane z pozemkov príslušnému obecnému či mestskému úradu," pripomenul Rezek.

Majiteľ musí pri podávaní žiadosti o vydanie pozemku do užívania jednoznačne preukázať vlastníctvo výpisom z katastra nehnuteľností, stačí aj z katasterportalu na internete. Žiadosť sa podáva na príslušnom odštepnom závode podniku LESY SR. Rozčlenenie podniku na jednotlivé odštepné závody (OZ) a kontaktné informácie sú zverejnené na internetovej stránke podniku www.lesy.sk.