Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Lesníci predstavili Srbom podporu lesného hospodárstva z peňazí EÚ

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Realizácia projektu sa uskutočňuje hlavne formou návštev rakúskych a slovenských expertov v Srbsku.

Zvolen 6. júna (TASR) – Národné lesnícke centrum (NLC) vo Zvolene pokračuje v realizácii medzinárodného projektu zameraného na budovanie kapacít v oblasti lesného hospodárstva Srbskej republiky. V máji zorganizovalo dve študijné cesty pre srbských expertov, ktorých cieľom bolo prezentovať systém podpory lesného hospodárstva z prostriedkov EÚ a postupy tvorby a implementácie lesníckej politiky s dôrazom na Národný lesnícky program. TASR o tom informoval hovorca NLC Igor Viszlai.

"Implementáciu projektu Zlepšenie lesného hospodárstva v Srbsku ako príspevok k zmierneniu a adaptácii na klimatickú zmenu začalo NLC a Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v spolupráci s rakúskymi partnermi v januári 2021," uviedol k projektu Viszlai. "Cieľmi je zlepšiť administratívne kapacity lesníckeho sektora a navrhnúť systém podpory pre lesné hospodárstvo a harmonizovať národnú legislatívu s legislatívou EÚ v oblasti uvádzania dreva na trh," doplnil hovorca.

Realizácia projektu sa uskutočňuje hlavne formou návštev rakúskych a slovenských expertov v Srbsku. "Na získanie praktických skúseností boli takto v rámci projektu naplánované aj tri študijné cesty srbských expertov na Slovensku a v Rakúsku. V polovici mája sa realizovala návšteva 10 srbských expertov zameraná na prezentáciu podpory lesného hospodárstva z Programu rozvoja vidieka," uviedol ďalej hovorca NLC.

"Všetky naplánované projektové aktivity sa uskutočňujú podľa schváleného vecného a časového harmonogramu, niektoré odborné aktivity sa museli s ohľadom na pandemickú situáciu realizovať online formou. Preto sme veľmi radi, že jedna z hlavných projektových aktivít, a to návštevy srbských kolegov, sa uskutočňuje priamo na Slovensku," uviedol koordinátor projektu za slovenskú stranu Milan Sarvaš.

Aktivity projektu pokračovali aj uplynulý týždeň, keď ďalšia skupina 10 srbských expertov absolvovala odborný program zameraný na tvorbu Národného lesníckeho programu. Posledná návšteva odborníkov zo Srbska sa uskutoční ešte v júni a bude zameraná na kontrolnú činnosť v oblasti lesného hospodárstva.