Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Lesníci vyzývajú ľudí, aby sa v prírode správali zodpovedne

Ilustračná snímka. FOTO TASR - Oliver Ondráš Foto: TASR Oliver Ondráš

Apríl jej mesiacom, kedy vzniká najviac lesných požiarov.

Banská Bystrica 8. apríla (TASR) - Ohľaduplnosť a zodpovedné správanie očakávajú v nadchádzajúcich sviatočných dňoch od ľudí slovenskí obhospodarovatelia lesov. V prírode sa totiž v súvislosti s prijatými opatreniami proti šíreniu nového koronavírusu očakáva v najbližších dňoch ich zvýšený pohyb.

"Mnoho ľudí, ktorí boli počas sviatkov zvyknutí cestovať na návštevy za svojimi rodinami, nútene ostanú doma. Je preto úplne prirodzené, že voľný čas využijú na pobyt v prírode," uviedol pre TASR hovorca štátnych Lesov SR Pavel Machava.

Mimoriadne dôležité je v tomto období dbať na zvýšené riziko požiarov. "Všetkých návštevníkov lesa žiadame, aby nemanipulovali s otvoreným ohňom, nezakladali svojvoľne ohniská a v lese nefajčili," poznamenal.

Apríl jej totiž mesiacom, kedy vzniká najviac lesných požiarov. "Preto je mimoriadne dôležité dbať v maximálne možnej miere na prevenciu a nezvyšovať nezodpovedným správaním riziko vzniku požiarov," doplnil.

Jar je tiež obdobie, keď sa rodí nový život. Väčšina zvierat žijúcich v lese má práve v tomto období potomstvo. "Je preto tiež dôležité, aby sme ich zbytočne neplašili a poskytli im potrebný pokoj. Žiadame preto návštevníkov lesa, aby nepúšťali psov na voľný výbeh – najmä v lese a na priľahlých lúkach. V lese sa správajme nehlučne a neopúšťajme vyznačené chodníky. Tiež by malo byť samozrejmé, že po sebe nezanechávame v prírode odpadky," pripomenul.

Machava súčasne poprosil občanov, aby v lese rešpektovali pokyny zamestnancov lesov, horárov, členov stráže prírody, zástupcov ochranárskych organizácií, členov záchranných a bezpečnostných zložiek.