Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Každoročne pribúda 7000 hektárov lesa s prírode blízkym hospodárením

Ilustračná snímka. Foto: Vanessa Hull, Michigan State University

Prírode blízke hospodárenie v lese spočíva v cieľavedomom usmerňovaní prírodných procesov s cieľom vytvoriť les čo najviac podobný prirodzenému lesu.

Banská Bystrica 4. februára (TASR) – Štátny podnik Lesy SR eviduje 72.500 hektárov (ha) porastov, v ktorých sa uplatňuje prírode blízke hospodárenie v súlade s odporúčaním európskeho združenia Pro Silva. Každoročne medzi ne pribúda približne 7000 hektárov porastov. Za Lesy SR o tom informovala vedúca odboru komunikácie Marína Debnárová.

Prírode blízke hospodárenie v lese spočíva v cieľavedomom usmerňovaní prírodných procesov s cieľom vytvoriť les čo najviac podobný prirodzenému lesu. „V rámci tejto výmery sa vyčleňuje 47.000 ha lesných porastov, v ktorých sa prírode blízke hospodárenie realizuje ťažbovými postupmi, zameranými na vytvorenie trvalo viac etážových a výberkových porastov,“ vysvetlil Rudolf Bruchánik z odboru usmerňovania lesníckych činností.

Medzi porasty, ktoré svojím drevinovým a vekovým zložením vyhovujú meniacim sa podmienkam súčasnosti, sú lesné celky Paráč, Sihla, Smolnícka Osada. Z listnatých lesov ide o Duchonku či Hanušovce. Všetky kritériá, kladené na zdravé, ekonomicky a ekologicky kvalitné lesy, spĺňajú aj niektoré porasty na Orave, kde na približne 3000 hektároch posledné desaťročia menia smrekové porasty za zmiešané a vekovo diferencované.

Tieto lesné porasty sú lepšie pripravené na klimatickú zmenu, ako boli pred 20 rokmi. Proces takejto premeny sa odhaduje na 40 až 80 rokov, čo sú dve až tri lesnícke generácie,“ povedal pestovateľ Lesnej správy Paráč Pavol Dendys. Ako uvádzajú Lesy SR, klimatickej zmene dokážu odolávať trvalé, druhovo zmiešané a zdravé lesné porasty.

Lesy SR sa vo svojej činnosti orientujú najmä na postupnú zmenu drevinového zloženia. V nižších vegetačných stupňoch sú uprednostňované dreviny, ktoré lepšie znášajú sucho. Cieľom je budovanie vekovo a druhovo rôznorodých porastov,“ vysvetlil Ľuboslav Mika, vedúci odboru životného prostredia.