Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Lesy SR: Pokuta sa týkala predchádzajúceho vedenia štátneho podniku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Úrad vyrubil Lesom Slovenskej republiky pokutu vo výške 5 % zmluvnej ceny, teda 157.948,73 eura.

Bratislava/Banská Bystrica 5. mája (TASR) - Pokuta vo výške takmer 158.000 eur za porušenie zákona o verejnom obstarávaní pre Lesy Slovenskej republiky sa týkala predchádzajúceho vedenia štátneho podniku. Uviedla to pre TASR Marína Debnárová, vedúca odboru komunikácie LESY Slovenskej republiky, š. p., v reakcii na zverejnené zistenia Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

"Predmetné verejné obstarávanie sa uskutočnilo v roku 2018 a týka sa predchádzajúceho vedenia š. p. Lesy SR, ktorého členovia sú vyšetrovaní aj za iné pochybenia. Po oboznámení sa s rozhodnutím ÚVO budeme naň korektným spôsobom reagovať," spresnila Debnárová.

Podľa hovorkyne ÚVO Janky Zvončekovej úrad v konaní na prvom aj druhom stupni preukázal, že Lesy SR porušili zákon o verejnom obstarávaní pri zadávaní šiestich zákaziek na poskytnutie služieb na predmet "Lesnícke služby v pestovateľskej činnosti na OZ Vranov nad Topľou na jednotlivých lesných správach na roky 2019 až 2022" zadaných v roku 2018 v celkovej hodnote 3.158.974,63 eura vrátane DPH.

"Úspešnou uchádzačkou sa stala fyzická osoba, ktorá v čase podpisu rámcových zmlúv nebola zapísaná v Registri partnerov verejného sektora (RPVS), čím Lesy porušili zákon o verejnom obstarávaní. Úrad posudzoval právnu úpravu platnú v čase podpisu týchto zmlúv a skonštatoval, že vzhľadom na predpokladanú hodnotu plnenia daných zmlúv, verejný obstarávateľ sa mal náležite vysporiadať s povinnosťou jednotlivých uchádzačov byť zapísaný v RPVS," vysvetlil predseda úradu Miroslav Hlivák.

Úrad podľa neho vyrubil Lesom Slovenskej republiky pokutu vo výške 5 % zmluvnej ceny, teda 157.948,73 eura. "Zákon o verejnom obstarávaní neumožňuje správnemu orgánu pri tomto type sankcie prihliadnuť na priťažujúce či poľahčujúce okolnosti, keďže určuje fixnú sadzbu pokuty," dodal Hlivák.