Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

V Lesoch SR sa podľa opozície rozkráda, minister tam posiela kontrolu

Ilustračné foto Foto: TASR

Opozícia chystá trestné oznámenie pre podozrenie z manipulácie verejného obstarávania. Avizoval ho Igor Matovič z OĽaNO.

Bratislava 4. decembra (TASR) – V Lesoch SR naďalej pokračuje rozkrádanie, upozorňujú na to opoziční poslanci.

Ján Mičovský z OĽaNO na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente poukázal na nárast cien za odvoz dreva.

K nárastu došlo podľa neho po verejnej súťaži, v ktorej mali byť účelovo nastavené pravidlá tak, aby zvíťazili drahší veľkí prepravcovia a nie malí, ktorí odvážali doteraz. Opozícia chystá trestné oznámenie pre podozrenie z manipulácie verejného obstarávania. Avizoval ho Igor Matovič z OĽaNO.

"To, čo sa udialo v posledných mesiacoch v oblasti odvozu dreva sa nedá nazvať inak ako rozkrádaním," vyhlásil Mičovský. Lesy SR podľa neho odvážajú ročne na území Slovenska cudzími prepravcami približne 1,3 milióna kubíkov dreva. Podľa zmluvy, ktorá bola urobená na štyri roky, by malo byť podľa Mičovského odhadu odvezených približne 5,2 milióna kubíkov dreva.



Mičovský tiež uviedol, že malí prepravcovia na štyri roky odvážali kubík dreva za 4,26 eura, veľkí budú teraz podľa novej zmluvy za 6,33 eura. Rozdiel vyčíslil Mičovský na 49 %. "Ak to prenásobíme množstvom dreva, ktoré treba odviezť, tých 1,3 milióna kubíkov, zistíme, že na tomto výkone sa ide zaplatiť zbytočne viac o 11 miliónov eur," uviedol Mičovský, ktorý sa v tejto veci obrátil aj na premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Predseda vlády podľa Mičovského odpovedal, že nárast cien na kubík na kilometer je len 5 centov. "Ja som si z toho vypočítal, že ak by som aj uznal premiérovu argumentáciu, tak na tie štyri roky tých 5 centov znamená, že teda nepôjde o 11 miliónov eur, ale o 6 miliónov eur," doplnil Mičovský. Tvrdí, že aj keby bola suma nižšia, stále ide o rozkrádanie, pretože malí prepravcovia odvážali lacnejšie.

Dodal, že za obdobie máj až október sa podľa novej súťaže odviezlo 576.000 kubíkov, za ktoré noví prepravcovia zinkasovali takmer 3,4 milióna eur. Starí by tento objem odviezli podľa Mičovského informácií za 2,5 milióna eur. "Kde sa za tie mesiace podelo 903.000 eur?" pýta sa Mičovský. Dodal, že škody naďalej narastajú. "Premiér nekoná ako hospodár tejto krajiny," vyhlásil Mičovský.

"Minister rozhodol, posiela do štátneho podniku Lesy SR kontrolu, ktorá má preveriť všetky medializované informácie," reagoval Peter Hajnala, hovorca ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka.

Lesy SR reagujú na obvinenie

Lesy SR v reakcii uviedli, že súťaž vyhlásil v súlade so zákonom a ceny vygeneroval trh. "Zvýšenie cien podnik očakával, pretože dopravcovia v minulosti avizovali, že aktuálne zmluvné ceny nepokrývajú ich náklady a ceny boli aj pod úrovňou interného dopravcu Lesov SR – Odštepného závodu lesnej techniky," uviedol hovorca štátneho podniku Vlastimil Rezek.

Viaceré firmy podľa jeho slov v januári tohto roka tvrdo tlačili na zvýšenie cien, niektoré nepodpísali dodatky k pôvodným zmluvám a prestali drevo pre Lesy SR voziť. "Ďalším dôvodom medziročného zvýšenia cien je zmena podmienok v odvoze dreva. Ťaží a vozí sa oproti minulosti viac listnatého dreva, ktoré je nákladnejšie na prepravu. Zmenili sa tiež odvozné vzdialenosti," argumentoval hovorca.

Podnik podľa neho tiež trvá na dodržiavaní maximálnej hmotnosti súprav, aby sa nadmerne nepoškodzovali lesné a miestne komunikácie, čo dopravcom predražuje odvoz. Hovorca zdôraznil, že Mičovský porovnáva neporovnateľné a ceny dopravy externými dopravcami sú v súčasnosti na úrovni interného dopravcu podniku – OZLT Banská Bystrica. "Nie je možné očakávať, že ceny služieb sa v dlhodobom horizonte budú znižovať," uzavrel Rezek.


Stanovisko štátneho podniku LESY SR

Štátny podnik Lesy SR považuje vyjadrenia poslanca Mičovského k obstaraniu služieb odvozu dreva za poškodzujúce dobré meno, pretože vychádzajú z neznalosti danej problematiky. Výpočty poslanca sú nesprávne a zavádzajúce, čo preukazuje už samotný fakt, že poslanec uviedol tri rozdielne tvrdenia o údajnej výške škody: najprv to bolo 16 mil., následne uviedol 10 mil. a do tretice 6 mil. €.

Obdobne poslanec zavádzal aj pri odmene za externé obstaranie, ktorá sa z pôvodne uvádzanej sumy 23 tis. € zmenila na 3 tis. €. Dôveryhodnosť svojich obvinení už od začiatku sám značne znižuje meniacimi sa vyjadreniami. Mrzí nás, že poslanec volí formy, ktoré smerujú k jeho zviditeľneniu sa, vťahovaniu štátneho podniku do politických hier a nie k riešeniu skutočných problémov v lesníctve. Očakávali by sme od nášho bývalého kolegu a zamestnanca, že pred politickými a populistickými vyjadreniami najskôr uprednostní vysvetlenie relevantnými zamestnancami štátneho podniku. Aj dnešná tlačová konferencia opozície, kde rovnako odzneli nepravdivé a zavádzajúce informácie, je len potvrdením toho, že skôr ako o vec samotnú ide o vytĺkanie politického kapitálu.

K uvedenému obstarávaniu štátny podnik uvádza: Pred ukončením platnosti predchádzajúcich zmlúv na odvoz dreva štátny podnik pristúpil k administrácii verejného obstarávania na ďalšie obdobie. -Štátny podnik poveril externého obstarávateľa z dôvodov, že sa jednalo o vysokú hodnotu zákazky, pri ktorej v prípade porušenia povinností vyplývajúcich zo zákona č. 25/2006 Z. z. hrozia vysoké sankcie a preto obstaranie cez externého obstarávateľa minimalizuje toto riziko, či už z pohľadu porušenia, resp. vymoženia škody z titulu porušenia. -K rozdeleniu zákazky na tri časti sme pristúpili na základe upozornenia zakladateľa MPRV SR v liste č. 8516/2013 zo dňa 21.3.2013, podľa ktorého: "Delenie predmetu zákazky medzi odštepné závody LESOV SR, š. p. je v rozpore s § 5, ods. 12 zákona o verejnom obstarávaní". - Štátny podnik mal záujem vysúťažiť silných spoľahlivých a stabilných obchodných partnerov, ktorí dokážu vzhľadom na svoje ekonomické postavenie na trhu zabezpečiť odvoz dreva kvalitnými odvoznými súpravami s minimálnymi ekologickými dopadmi na životné prostredie. V súčasnosti viac ako 85 % vozidiel externých dopravcov spĺňa ekologické normy EURO 4. - V procese verejného obstarávania cenu zákazky generuje súťaž, ktorá podľa štátneho podniku je primeraná (0,26 €/m3/km) keďže je rovnaká s cenou, za ktorú špecializovaný odštepný závod štátneho podniku realizuje odvoz v tomto roku. - Kde pán Mičovský berie istotu, že malí prepravcovia by to odviezli za menej? Koncom roka im skončili zmluvy a odmietali predĺženie kontraktu, pretože nesúhlasili z cenami, ktoré si vysúťažali. Čiže v tomto prípade ide o hrubé zavádzanie z jeho strany. Malí prepravcovia by museli rovnako súťažiť a nikto nevie povedať, že by to dokázali voziť za menej peňazí. - Podpísané rámcové dohody negarantujú dodávateľom, že zrealizujú odvoz určitého konkrétneho množstva a z toho dôvodu výpočty pána poslanca sú len v hypotetickej rovine nezohľadňujúcej množstvo ďalších faktorov ovplyvňujúcich konečnú cenu. Čiže nejde o žiadných šesť miliónové navýšenie ale o sumu podstatne menšiu. Mičovský porovnáva neporovnateľné, nakoľko sa výrazne oproti minulému roku zmenila skladba odvážaného dreva v prospech listnatého, ktoré je nákladnejšie na prepravu a vzdialenosti. - Štátny podnik dlhodobo posilňuje vlastné odvozné kapacity a tým pádom znižuje množstvo dreva, ktoré prepravujú súkromní dodávatelia. Tohto roku štátny podnik zakúpil ďalších 22 odvozných súprav. - Sme názoru, že pán poslanec Mičovský svojimi výrokmi navádza štátny podnik na porušovanie zákona o verejnom obstarávaní, pretože ak by sme odmietli vysúťažené ponuky bol by štátny podnik nútený zabezpečovať odvoz dreva v rozpore so zákonom č. 25/2006 Z. z. za čo by hrozila pokuta od Úradu pre verejné obstarávanie. O právnom vedomí pána Mičovského svedčí aj nezákonné osadenie pamätnej tabule na Námestí SNP v Banskej Bystrici.

Štátny podnik bol poslancom Mičovským viackrát napadnutý, no do dnešného dňa sa ani raz nepotvrdilo, že jeho výroky boli pravdivé, napr. naposledy zámena pozemkov so spoločnosťou HORN INVEST. V prípade ďalších krivých obvinení zváži štátny podnik právne kroky.