Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Vlastníci lesov sa môžu uchádzať o štátnu podporu

Postupujúca lykožrútova kalamita vo Vysokých Tatrách ničí stromy - v Kôprovej doline - národná prírodná rezervácia Nefcerka. Foto: TASR/Adriána Antošková

Tento druh štátnej pomoci vítajú najmä drobní vlastníci súkromných lesov.

Bratislava 4. februára (TASR) – Vlastníci a obhospodarovatelia lesov môžu aj tento rok požiadať o štátnu pomoc, výzva Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) končí v polovici mája tohto roku. Kompletné žiadosti treba doručiť najneskôr 16. mája 2014.

Podpora je určená na zabezpečené mladé lesné porasty po kalamitách následkom prudkých vetrov v rokoch 2004 a následne rozšírením kôrovcov v rokoch 2006 až 2008, po ktorých museli lesníci robiť tzv. náhodné nútené ťažby. Obhospodarovateľ lesa, ktorý pozemky po kalamite zalesnil, môže počas ďalších siedmich rokov požiadať štát o podporu. Na konkrétnu plochu ju však môže dostať len raz.

Tento druh štátnej pomoci vítajú najmä drobní vlastníci súkromných lesov. "Významne sa zjednodušili prístup k podporám, ktoré smerujú do lesného hospodárstva," povedal pre TASR predseda Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska (ÚRZVNL) Milan Ovseník. Pripomenul, že postup pri získavaní podpory z Programu rozvoja vidieka, o ktorú sa mohli uchádzať predtým, bol administratívne dosť náročný.

"Postup sa značne zjednodušil a tým sa aj finančná podpora štátu stala pre majiteľov lesov dostupnejšia," vyzdvihol. Dotáciu prirovnal k priamym platbám, ktoré dostávajú na hektár pôdy majitelia poľnohospodárskych pozemkov. "Splnilo sa tak naše dlhoročné želanie, aby sme boli podporovaní rovnako, ako sú podporovaní poľnohospodári," doplnil Ovseník.

Vlastníci a obhospodarovatelia lesov by privítali, keby štátna podpora smerovala na obnovu lesa nielen po kalamitách tak, ako je to teraz, ale aj na plánovanú ťažbu. Podľa Ovseníka takýto krok by motivoval majiteľov zalesňovať pozemky, aby okamžite dokázali obnovovať lesný porast.

Ten, kto v minulosti podal žiadosť, na tú istú plochu už podporu od štátu nedostane. "Napríklad, ak niekto po kalamite zalesnil plochu v roku 2006, žiadosť o podporu podal v roku 2012, kedy dostal len 20 % oprávnených nárokov, pretože záujem bol vtedy vysoký, už teraz nemôže dostať podporu na túto plochu. Podmienkou tiež je, že na plochu nedostal peniaze ani z iných podporných programov," upozornil Ovseník. Stávalo sa, že subjekty v rokoch 2004 až 2006 využívali sektorový operačný program Poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka. "Na túto plochu už nemôžu dostať dotácie, ani ak v minulosti dostali len zlomok s oprávnených nákladov," pripomína.