Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Letecká doprava: Konkurencia v oblakoch tlačí na zníženie nákladov

Letecká doprava Foto: Tablet.TV

Piloti tiež požadujú desaťpercentné zvýšenie miezd.



Nemecko/Slovensko 5. október (Tablet.TV) - Nemecké aerolínie Lufthansa zrušili vyše 200 letov na krátke vzdialenosti kvôli plánovanému šesťhodinového štrajku pilotov na letisku vo Frankfurte nad Mohanom.

Odborový zväz ho vyhlásil na dnes od 17.00 do 23.00 h.

Zrušených bolo množstvo letov vrátane sobotňajších ranných spojov, ktoré sa začínajú, alebo končia vo Frankfurte. Štrajk pilotov má podporiť ich požiadavku, aby Lufthansa naďalej poskytovala na prechodný čas finančný príspevok tým, ktorí chcú odísť predčasne do dôchodku.

Piloti tiež požadujú desaťpercentné zvýšenie miezd.

Lufthansa čelí silnej konkurencii európskych nízkorozpočtových leteckých spoločností a veľkých aerolínií z Perzského zálivu a aj preto chce tieto príspevky zrušiť. Minulý týždeň štrajkovali piloti nízkorozpočtových aerolínií Germanwings, ktoré sú dcérskou spoločnosťou Lufthansy.

Nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair je jedna z najúspešnejších low-costových firiem. Odv budúcoročnej letnej sezóny sputí novú linku z Bratislavy do španielskeho Madridu. Zároveň zvýši frekvenciu letov na troch ďalších linkách- do Dublinu, Liverpoolu a Londýna. Do Dublinu sa bude z Bratislavy po novom lietať oproti pôvodným piatim dňom v týždni každý deň.

Ryanair tak bude zo slovenského hlavného mesta ponúkať počas budúcoročného leta spolu 16 liniek, čo by mu podľa odhadov malo priniesť viac ako 830 000 cestujúcich ročne.