Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rozhodujúcim pri leteckých nešťastiach je stále viac ľudský faktor

Ilustračné foto FOTO TASR

Všeobecne je pritom letecká doprava najbezpečnejšou zo všetkých druhov dopravy.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Rozhodujúcim faktorom pri leteckých nešťastiach sa stále viac stáva práve ľudský činiteľ. Ten v rôznych formách ovplyvňuje priebeh takmer všetkých leteckých udalostí a nehôd. Podľa ministerstva dopravy to potvrdzujú odborné vyšetrovania a rozbory leteckých udalostí.

"Podľa rôznych odhadov má 70 až 80 % leteckých nehôd na svedomí práve ľudský činiteľ," uviedol hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. Práve pod rezort dopravy na Slovensku spadá Letecký a námorný vyšetrovací útvar (LNVÚ).

Všeobecne je pritom letecká doprava najbezpečnejšou zo všetkých druhov dopravy. Podľa Kóňu je to vďaka dobre vypracovanému dohľadu nad technickým stavom lietadiel a vycvičenosti personálu. Bezpečnosť letovej prevádzky sa totiž kladie na prvé miesto. Okrem ľudského činiteľa závisí tiež od technického stavu pozemných zariadení, automatizácie riadenia letovej prevádzky či kvality zabezpečovacieho zariadenia.

Vo všeobecnosti však podľa rezortu dopravy možno povedať, že medzi hlavné riziká v leteckej doprave patria napríklad šetrenie na údržbe lietadiel a výcviku leteckého personálu, ako aj preťaženosť posádok a ľudský faktor. Ten zahŕňa trebárs chybnú techniku pilotáže lietadla, nedodržanie predpisov na vykonanie letu či chybnú obsluhu lietadla a jeho riadenia, alebo nesprávne navigačné vedenie lietadla.