Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Po brexite sa zvýšil záujem o letenky do Británie

Zástava EÚ (vpravo) a britská zástava vejú pred Európskym domom v Londýne 22. júna 2016. Foto: TASR/AP

Kurz libry totiž po referende oproti doláru aj euru klesol o zhruba 10 percent To obyvateľom USA a euroregiónu zlacňuje pobyt v Británii.

Londýn 8. augusta (TASR) - Letecké spoločnosti zaznamenali zvýšený záujem o letenky do Británie po júnovom referende, v ktorom voliči rozhodli o jej vystúpení z Európskej únie, tzv. brexite, čo viedlo k prudkému oslabeniu libry. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa údajov spoločnosti ForwardKeys sa počet rezervácií na lety smerujúce do Británie za štyri týždne od 23. júna (keď sa konalo referendum) do 21. júla zvýšil o 4,3 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Na ilustráciu, mesiac pred referendom sa počet rezervovaných leteniek naopak znížil medziročne o 2,8 %.

Kurz libry totiž po referende oproti doláru aj euru klesol o zhruba 10 %. To obyvateľom USA a euroregiónu zlacňuje pobyt v Británii.

Spoločnosť ForwardKeys ďalej uviedla, že za 28 dní od referenda stúpol počet rezervovaných leteniek z krajín mimo Európy do Británie medziročne o 8,6 %, zatiaľ čo pred referendom klesol o 0,1 %. Najviac sa pritom zvýšil záujem o lety z Hongkongu, USA a Kanady.

Záujem o letenky z Európy do Británie v období od 23. júna do 21. júla síce klesol o 1,8 %, ale to je lepší výsledok ako úbytok rezervácií o 6,8 % mesiac pred konaním referenda.

Zvýšený záujem turistov o návštevu Británie je dobrá správa pre ostrovnú ekonomiku, ktorá sa pripravuje na výrazné spomalenie rastu a obáva sa recesie.