Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Na letisku v Bratislave budú platiť nové pravidlá pri kontrole tekutín

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave Foto: TASR/Štefan Puškáš

Letiská budú kontrolovať detekčnými zariadeniami tekutiny, aerosóly a gély, ktoré si cestujúci kúpili v duty free zóne alebo na palube lietadla pri prestupe pasažiera na iný let na inom letisku.

Bratislava 30. januára (TASR) - Aj na bratislavskom letisku Milana R. Štefánika začnú od 31. januára platiť nové pravidlá pri kontrole tekutín.

Letisko totiž vstupuje od tohto dátumu na základe nariadenia Európskej komisie do prvej fázy plánu rušenia obmedzení v preprave tekutín, aerosólov a gélov.

Podľa hovorkyne letiska Veroniky Ševčíkovej budú európske letiská od piatku (31.1.) kontrolovať detekčnými zariadeniami tekutiny, aerosóly a gély, ktoré si cestujúci kúpili v duty free zóne alebo na palube lietadla pri prestupe pasažiera na iný let na inom letisku. "Táto zmena sa týka len cestujúcich, ktorí majú nadväzujúci prestupný let na inom letisku," priblížila Ševčíková.

Zmena nastane aj v spôsobe detekčnej kontroly tekutej dojčenskej stravy a tekutých liekov, ktoré si aj v súčasnosti môžu pasažieri vziať na palubu v objeme väčšom ako 100 ml. "Aj dojčenská strava a tekuté medicínske lieky budú po novom kontrolované detekčnými technológiami," doplnila Ševčíková. Doteraz museli mamičky podľa jej slov dojčenskú stravu na detekčnej kontrole ochutnať alebo vyskúšať na pokožke.

Aj napriek tomu naďalej platí, že v príručnej batožine možno prepravovať tekutiny, pasty a gély, vrátane medu, bryndze, šampónov, sprchových gélov a podobne len v samostatných nádobách s objemom maximálne 100 ml. Umiestnené musia byť v priehľadnom a pri kontrole uzavretom a opätovne zatvárateľnom plastovom vrecku s kapacitou do jedného litra.

Celkovo je plán EÚ trojfázový a v tretej fáze má viesť k úplnému zrušeniu obmedzení v preprave tekutín na palubách lietadiel v roku 2016. Čo sa týka druhej fázy, tá by mala platiť od 31.1.2015 a ľudia si budú môcť vziať na palubu lietadla číre tekutiny v čírych, priehľadných fľašiach.

Obmedzenia pri preprave tekutín v príručnej batožine zaviedla EK po pokuse o teroristické útoky v Anglicku v auguste 2006. Skupina teroristov mala vtedy v pláne vyhodiť do povetria niekoľko leteckých liniek s pasažiermi na palube, ktoré smerovali do USA a Kanady. Chceli použiť tekuté výbušniny, ale polícia ich zastavila.