Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Ekonomika

Letisko Košice by chcelo zaviesť letnú linku do Splitu

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Prioritami letiska na tento rok ostáva otvorenie nových spojení, dlhodobý záujem má o pravidelné lety na Britské ostrovy, ako aj do Nemecka.

Košice 12. marca (TASR) - Letisko Košice by chcelo v letnej sezóne zaviesť pravidelné týždenné letecké spojenie do chorvátskeho Splitu. "Momentálne zisťujeme dopyt po takomto spojení pre leteckého prepravcu. V prevádzke by mohlo byť od júla, ale na jeho potvrdenie si ešte budeme musieť počkať," uviedol pre TASR Tomáš Jančuš, zástupca výkonného riaditeľa pre financie Letiska Košice - Airport Košice, a. s.

Prioritami letiska na tento rok ostáva otvorenie nových spojení, dlhodobý záujem má o pravidelné lety na Britské ostrovy, ako aj do Nemecka. S viacerými leteckými spoločnosťami podľa Jančuša pokračujú rokovania. Letisko by tiež privítalo rozšírenie ponuky cestovných kancelárií o nové destinácie.

Vlani v lete košické letisko prevádzkovalo pravidelné týždenné spojenie do chorvátskej Rijeky, z charterových letov bola populárna najmä turecká Antalya. Za celý minulý rok letisko vybavilo 235.754 cestujúcich, čo znamenalo medziročný pokles o 11 %. V tomto roku vedenie spoločnosti očakáva, že k zvýšeniu počtu cestujúcich prispeje projekt Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013 v metropole východného Slovenska.

K zmenám od začiatku roka patrí úprava letového poriadku na linke Košice – Bratislava, ktorá podľa Jančuša dáva cestujúcim z východoslovenského a západoslovenského regiónu príležitosť plnohodnotne využiť celý deň v Bratislave alebo Košiciach. "Toto spojenie má z nášho pohľadu jednoznačne výrazný potenciál rastu počtu cestujúcich," dodal.

Košické letisko, v ktorom má podiel 66 % medzinárodné letisko Viedeň a zvyšok akcií Slovenská republika, v súčasnosti prevádzkuje pravidelné linky do Prahy, Viedne a Bratislavy.