Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Letisko Košice má nárast cestujúcich, vlani ich bolo vyše 558.000

Letisko v Košiciach. Foto: TASR/AP

Rok 2020 začalo letisko Košice s ponukou piatich celoročných pravidelných destinácií - Viedeň, Praha, Varšava, Londýn Luton a Düsseldorf.

Košice 20. januára (TASR) – Bránami letiska Košice prešlo v minulom roku 558.064 cestujúcich, čo predstavuje medziročný nárast o 3 %, respektíve o 16.038 cestujúcich. Letisku sa tak podarilo prekročiť hranicu pol milióna pasažierov tretíkrát v histórii a druhýkrát za sebou. Na pravidelných linkách sa prepravilo 370.583 cestujúcich, charterové lety využilo 184.742 pasažierov a lety všeobecného letectva 2739 cestujúcich.

"Prevádzkové výsledky letiska Košice potvrdzujú, že počet cestujúcich rastie už niekoľko rokov za sebou a letisko Košice sa stalo letiskom prvej voľby pre obyvateľov v našej spádovej oblasti," informovalo v pondelok vedenie letiska.

Rok 2019 bol pritom na letisku vo východoslovenskej metropole mimoriadne turbulentný. V januári České aerolínie zrušili linku do Bratislavy. V marci boli celosvetovo uzemnené lietadlá Boeing 737 Max, ktoré síce do Košíc nikdy nelietali, ale malo to na letisko dôsledky v ďalších mesiacoch. V septembri Turkish Airlines pozastavili linku do Istanbulu a následne Ryanair zrušil linku Košice – Southend, ktorú spustil v apríli. V októbri začal opätovne lietať Eurowings na svoje hlavné letisko Düsseldorf.

Najžiadanejšou pravidelnou destináciou bol v roku 2019 Londýn Luton nasledovaný Viedňou, Prahou, Varšavou, Londýnom Southend, Instanbulom, Düsseldorfom a Mníchovom. Celoročné charterové lety boli pre Košice historicky najúspešnejšie s medziročným nárastom 9 %. Dôležitým faktorom bolo aj predĺženie letnej charterovej sezóny, takže dovolenkári mohli z Košíc lietať k moru už od polovice apríla až do konca októbra. Celoročne charterové lety využilo 33 % z celkového počtu cestujúcich. Išlo nielen o dovolenkové lety k moru, ale populárne jarné či jesenné pútnické zájazdy do Tel Avivu, ako aj lety s hokejovými tímami a fanúšikmi, ktorí prileteli do Košíc na hokejové majstrovstvá sveta. Najžiadanejšími destináciami boli Antalya (75.441 cestujúcich), Burgas (28.018) a Rodos (15.432).

"Rok 2019 bol veľmi náročný pre celý letecký priemysel a uzemnenie lietadiel typu Boeing 737 Max malo vplyv aj na letisko Košice. Napriek všetkým negatívam, ktoré rok 2019 priniesol, sme boli schopní rásť a z hľadiska počtu vybavených cestujúcich ide o druhý najlepší rok v histórii letiska," uviedol výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva letiska Košice Michael Tmej.

Rok 2020 začalo letisko Košice s ponukou piatich celoročných pravidelných destinácií - Viedeň, Praha, Varšava, Londýn Luton a Düsseldorf. Cestujúcim tak umožňuje odletieť do viac ako 300 destinácií po celom svete s jediným prestupom prostredníctvom svojich partnerov Austrian Airlines, České Aerolínie, LOT Poľské Aerolínie, Eurowings, Wizz Air a Ryanair. Ryanair od 1. apríla 2020 začne trikrát týždenne prevádzkovať priame letecké spojenie Košice - Londýn Stansted.