Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Letisko M. R. Štefánika dosiahlo tento rok výnosy 7,96 milióna eur

Letisko M. R. Štefánika. Foto: TASR/Martin Baumann

Bratislavské letisko od januára do septembra využilo 1.504. 855 cestujúcich.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Letisková spoločnosť Letisko M. R. Štefánika - Bratislava Airport dosiahla za deväť mesiacov tohto roka výnosy vo výške 7,96 milióna eur. Oproti rovnakému obdobiu roka 2022 ide o 72-% nárast. Informovala o tom hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Veronika Tóthová.

Celkové výnosy bratislavského letiska v rámci EBITDA (ukazovateľ výsledku hospodárenia pred odpismi, úrokmi a zdanením) za deväť mesiacov tohto roka prevýšili pôvodný plán o 11 %. Predbehli aj obdobie spred pandémie nového koronavírusu, oproti rovnakému obdobiu v roku 2019 celkové výnosy narástli o 24 %. Vtedy výnosy v EBITDA predstavovali 6,39 milióna eur.

Zvýšila sa aj priemerná mzda zamestnancov letiskovej spoločnosti, ktorá za posledné tri roky narástla o 39,5 %, informovala Tóthová. Ako dodala, v porovnaní s rokom 2018 ide dokonca o nárast o vyše 45 %.

"Tieto výsledky potvrdzujú dobré manažérske rozhodnutia a celkové nasmerovanie letiskovej spoločnosti. Ak porovnáme roky 2019 a 2023 tak sa nám podarilo navýšiť ukazovateľ EBITDA/pasažier o viac ako 50 %. Takýto dramatický nárast sa doteraz nikomu nepodaril a tento trend zabezpečí prevádzku letiskovej spoločnosti aj na najbližšie roky a zastabilizuje prevádzkový výsledok," uviedol generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Dušan Keketi.

Bratislavské letisko od januára do septembra využilo 1.504. 855 cestujúcich. Letisko má za sebou aj silnú letnú sezónu, keď prepravilo v mesiacoch jún až september 1.052.208 cestujúcich. Oproti minuloročnej letnej sezóne ide o nárast o 25 % v celkovom počte odbavených cestujúcich, informovala Tóthová.