Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Letisko Poprad-Tatry zaznamenalo najvyšší počet pohybov lietadiel za 1

Foto: TASR/Milan Kapusta

Na druhej strane výpadok turistov a cestujúcich z dôvodu pandémie podľa riaditeľa stále trvá.

Poprad 26. januára (TASR) - Letisko Poprad-Tatry zaznamenalo vlani najvyšší počet pohybov lietadiel za posledných desať rokov. Potvrdil to riaditeľ letiska Peter Dujava, podľa ktorého k pozitívnemu vývoju v roku 2021 prispeli aj vzlety a pristátia biznis a súkromných lietadiel, takzvaných „bizzjetov“.

"Kým najmenej pohybov bolo v roku 2014 s počtom 6200 a najväčší v roku 2016 s počtom 8200, tak vlani sme zaznamenali viac ako 11.000 leteckých pohybov. To predstavuje až 35-percentný nárast od najúspešnejšieho roka," upozornil Dujava. Dodal, že z Popradu sa lietalo do destinácií, ako je Malaga, Tel Aviv, Dubaj či Pisa, ale aj do viacerých rakúskych destinácií, do Ženevy, Varšavy, niektorých českých a chorvátskych miest, Kazane a ďalších západných krajín.

"Úspešný bol aj cargo segment leteckej dopravy s udržaním 100-percentného množstva prepraveného nákladu z roku 2020, predovšetkým z automotive sektora, kde je vyžadovaná a garantovaná ´in-time´ expresná preprava," doplnil PR manažér letiska Martin Švidroň s tým, že popradské letisko dokáže vybaviť kompletnú službu nákladnej leteckej prepravy. "Rovnako sa ukázalo správne rozhodnutie manažmentu zamerať sa na letecké školy a výcvikové lety, ktoré podstatne prispeli k nárastu pohybov," skonštatoval Švidroň.

Na druhej strane výpadok turistov a cestujúcich z dôvodu pandémie podľa riaditeľa stále trvá. Vďaka obmedzeniam spojených so šírením ochorenia COVID-19 stúpol výpadok cestujúcich o 36 % oproti predchádzajúcemu pandemickému roku. "K ďalšiemu poklesu prispelo obmedzenie letov a rotácie na linke Poprad-Luton leteckého dopravcu Wizz Air na jedenkrát za týždeň, ale aj slabý predaj leteniek a dovolenkových pobytov počas letnej prevádzky, ako aj úplne zrušená zimná sezóna," zdôvodnil prepad Dujava. Región tým podľa neho prišiel len v zime o 15.000 turistov.

Z tradičných zimných liniek a charterových letov z pobaltských krajín, Ukrajiny a Ruska v roku 2021 nepristálo pod Tatrami ani jedno lietadlo. "Rok 2021 bol sprevádzaný aj fenoménom úpadku alebo reštrukturalizácie viacerých leteckých spoločností a cestovných kancelárií. Tento jav sa podpísal aj pod prerušenie rokovaní o spustení linky Poprad - Bratislava - Praha," dodal Dujava.

Riaditeľ upozornil, že prioritou v tomto roku je postupná obnova zrušených a udržanie existujúcich liniek. "V lete je to Bulharsko, Albánsko, Turecko a Izrael, v zime zase Riga, Kyjev a charterové lety z Ruska. Samozrejmosťou je udržanie a podpora letov do Veľkej Británie, pričom spustenie s frekvenciou dva až trikrát týždenne je naplánovaný s prvým letom 18. februára," konkretizoval Dujava.

Hoci výsledky letiska budú aj tento rok opäť v zelených číslach, manažment predpokladá, že na návrat veľkého letectva do predpandemických časov bude potrebná finančná podpora štátu.