Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Letnú sezónu v SR môže negatívne ovplyvniť situácia na Ukrajine

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Najpopulárnejšou dovolenkovou destináciou pre Slovákov je opäť Turecko, nárast záujmu predpokladá SACKA tiež o Grécko, Taliansko a Španielsko.

Bratislava 30. mája (TASR) – Nárast predaja first moment zájazdov na leto 2014 a riziko úbytku návštevníkov Slovenska z Ukrajiny. Tak vidia tohtoročnú letnú turistickú sezónu predstavitelia Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA).

"Jediný defekt môže nastať, ak sa pomery na východ od nás neupokoja. Obávam sa, či tých 70.000 Ukrajincov príde aj v roku 2014," vyjadril znepokojenie prezident asociácie Stanislav Macko. Vlani navštívilo Slovensko 79.988 turistov z Ukrajiny, čím sa zaradili na štvrté miesto za Čechmi, Poliakmi a Nemcami.

SACKA očakáva, že v domácom cestovnom ruchu sa aj toto leto zopakujú pozitívne čísla z minulého roka. Počet domácich turistov, ktorí vlani využili služby subjektov cestovného ruchu, medziročne vzrástol o 5,9 % na približne 2,3 milióna.

Slovenskí touroperátori sú na tohtoročnú letnú sezónu z pohľadu zabezpečenia dopravných a hotelových kapacít pripravení. Kým v predchádzajúcich rokoch sa prvé pobyty na leto začínali predávať v decembri, rastúci záujem o first moment dovolenky na rok 2014 využili cestovné kancelárie a agentúry na predaj zájazdov už v novembri. "Je to logické, ceny sú najnižšie, je tam najväčší výber rodinných izieb," zdôvodnil predseda Klubu touroperátorov SACKA Mikuláš Milko s tým, že v kurze sú najmä hotely vyššej kategórie a služby all inclusive.

Najpopulárnejšou dovolenkovou destináciou pre Slovákov je opäť Turecko, nárast záujmu predpokladá SACKA tiež o Grécko, Taliansko a Španielsko. Dominantným leteckým prepravcom s podielom 80 % zostáva aj pre rok 2014 letecká spoločnosť Travel Service.

Milko vyvrátil varovania médií, aby dovolenkári do zahraničia ešte necestovali, pretože je tam studené more. "Pred troma týždňami som bol na Kréte a hotely boli preplnené, more bolo plné kúpajúcich sa ľudí. Grécko je vypredané už teraz," dodal. Zároveň vystríhal pred kúpou zájazdov za podozrivo nízke, dumpingové ceny.