Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Leyenová a Smajlov dohodli vznik partnerstva medzi EÚ a Kazachstanom

Na archívnej snímke predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Podľa slov Leyenovej partnerstvo s Kazachstanom ukazuje odhodlanie EÚ spolupracovať s partnerskými krajinami na spoločných záväzkoch pre dosiahnutie ekologickejšej a odolnejšej budúcnosti.

Brusel 7. novembra (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v pondelok oznámila, že spolu s predsedom vlády Kazachstanu Alichanom Smajlovom počas klimatickej konferencie COP27 v egyptskom Šarm aš-Šajchu podpísala memorandum o porozumení, ktorým sa vytvára partnerstvo medzi EÚ a Kazachstanom.

Šéfka eurokomisie v stanovisku pre médiá spresnila, že cieľom dohody je zabezpečiť rozvoj bezpečných a udržateľných dodávok surovín a rafinovaných materiálov. Zameriava sa tiež na rozvoj obnoviteľných vodíkových a batériových hodnotových reťazcov s cieľom podporiť zelenú a digitálnu transformáciu ekonomík oboch strán.

"Bezpečné a udržateľné dodávky surovín, rafinovaných materiálov a obnoviteľného vodíka sú kľúčové na vybudovanie nového, čistejšieho základu pre naše hospodárstva, najmä keď sa vzďaľujeme od našej závislosti od fosílnych palív," vysvetlila Leyenová.

Podľa jej slov partnerstvo s Kazachstanom ukazuje odhodlanie EÚ spolupracovať s partnerskými krajinami na spoločných záväzkoch pre dosiahnutie ekologickejšej a odolnejšej budúcnosti.

Partnerstvo EÚ s Kazachstanom sa sústredí na tri oblasti spolupráce. V prvom rade to bude užšia hospodárska a priemyselná integrácia do strategických hodnotových reťazcov surovín, batérií a obnoviteľného vodíka. Dosiahnuť sa to má identifikáciou spoločných projektov v rámci príslušných hodnotových reťazcov vrátane recyklácie a prilákania súkromných investícií, zosúladením environmentálnych, sociálnych a riadiacich noriem a modernizáciou ťažobných a rafinačných procesov a technológií.

V druhom rade pôjde o zvýšenie odolnosti dodávateľských reťazcov surovín, batérií a obnoviteľného vodíka a to aj prostredníctvom zvýšenie transparentnosti a informovanosti o opatreniach týkajúcich sa investícií, operácií a vývozu relevantných pre rozsah tohto partnerstva.

Do tretice pôjde o užšiu bilaterálnu spoluprácu v oblasti budovania kapacít, zručností, výskumu a inovácií v uvedených oblastiach. Dosiahnuť sa to má prostredníctvom dekarbonizácie hodnotového reťazca surovín vrátane využívania obnoviteľnej energie a digitalizácie, ekologizácie a udržateľnosti ťažobných procesov a zhodnocovaním priemyselného nerastného odpadu a ťažbou kritických surovín z neho.

Podľa Leyenovej EÚ a Kazachstan sa zaviazali vypracovať plán na roky 2023 – 2024 s konkrétnymi spoločnými akciami dohodnutými do šiestich mesiacov od podpisu partnerstva.

Šéfka EK sa v utorok v Šarm aš-Šajchu stretne s prezidentom Namíbie Hageom Geingobom, aby s ním podpísala podobné partnerstvo medzi EÚ a Namíbiou.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)