Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Leyenová: Británia musí rešpektovať dohodu o brexite

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Verím britskej vláde, že implementuje dohodu o vystúpení, ktorá je záväzkom podľa medzinárodného práva a nevyhnutnou podmienkou akéhokoľvek budúceho partnerstva, povedala Leyenová.

Brusel 7. septembra (TASR) - Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová varovala Britániu, že je právne zaviazaná rešpektovať dohodu o brexite, ktorá musí byť základom pre akékoľvek vzájomné vzťahy. Týmto spôsobom reagovala na správu denníka Financial Times, že Londýn údajne pripravuje zákon, ktorým anuluje časti dohody o vystúpení.

"Verím britskej vláde, že implementuje dohodu o vystúpení, ktorá je záväzkom podľa medzinárodného práva a nevyhnutnou podmienkou akéhokoľvek budúceho partnerstva," povedala Leyenová.

Von der Leyenová reagovala na článok v britskom denníku Financial Times, podľa ktorého vláda premiéra Borisa Johnsona plánuje úpravu domácej legislatívy. To by viedlo k oslabeniu záväzkov týkajúcich sa zachovania otvorenej hranice medzi územím Severného Írska, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva, a Írskom, ktoré je členským štátom EÚ.

Má sa tak podľa Reuters stať v prípade, ak sa Británii do 15. októbra nepodarí s Bruselom dohodnúť na budúcej obchodnej zmluve medzi oboma stranami.

O vysvetlenie tejto záležitosti chce britskú vládu požiadať aj hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier.