Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Leyenová otvorila dialóg o budúcnosti európskeho poľnohospodárstva

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Za predsedu strategického dialógu bol určený profesor Peter Strohschneider, a to na základe svojich dlhodobých skúseností šéfa nemeckej komisie pre budúcnosť poľnohospodárstva.

Brusel 25. januára (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vo štvrtok otvorila strategický dialóg o budúcnosti európskeho poľnohospodárstva. Ide o nové fórum zamerané na formovanie spoločnej vízie budúcnosti poľnohospodárskeho a potravinového systému EÚ, informuje spravodajca TASR.

Strategický dialóg sa bude zaoberať výzvami a príležitosťami, ako je primeraná životná úroveň poľnohospodárov a vidieckych komunít, podpora poľnohospodárstva v rámci hraníc našej planéty a jej ekosystémov, využívanie príležitostí, ktoré ponúkajú nové znalosti a technologické inovácie a tiež podpora prosperujúcej budúcnosti potravinového systému EÚ v konkurenčnom svete.

Za predsedu strategického dialógu bol určený profesor Peter Strohschneider, a to na základe svojich dlhodobých skúseností šéfa nemeckej komisie pre budúcnosť poľnohospodárstva.

Strategický dialóg spojí kľúčové zainteresované strany z celého agropotravinového reťazca vrátane poľnohospodárov, družstiev, agropotravinárskych podnikov a vidieckych komunít, ale aj mimovládne organizácie a zástupcovia občianskej spoločnosti, finančné inštitúcie a akademickú obec. Po úvodnom zasadnutí, ktoré sa uskutoční v prvej polovici roku 2024, sa uskutoční séria tematických stretnutí.

Rada EÚ a Európsky parlament sa tiež zapoja do tohto procesu a Strohschneider bude obe euroinštitúcie pravidelne informovať a vymieňať si s nimi názory na prebiehajúci dialóg.

Dialóg sa podľa eurokomisie zameriava na podporu vytvárania nových riešení a dosiahnutie spoločnej vízie budúcnosti poľnohospodárstva a potravinárstva EÚ.