Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Leyenová:EK zavedie bezpečnostný monitoring kľúčovej infraštruktúry EÚ

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová (uprostred) počas prejavu o ruskej eskalácii vojnovej agresie na Ukrajine na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu 5. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Preto je podľa nej potrebný komplexný plán na zaistenie bezpečnosti kľúčových sietí EÚ vrátane dátových.

Štrasburg 5. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) zavedie bezpečnostný monitoring kľúčovej infraštruktúry únie vrátane energetickej infraštruktúry. Dôvodom je sabotáž, ktorá poškodila plynovodný systém Nord Stream v Baltskom mori. TASR o tom informuje na základe správy AP.

Šéfka EK Ursula von der Leyenová v Európskom parlamente uviedla, že minulotýždňové poškodenie plynovodov Nord Stream spájajúcich Rusko a Nemecko "ukázalo, aká zraniteľná je naša energetická infraštruktúra". Preto je podľa nej potrebný komplexný plán na zaistenie bezpečnosti kľúčových sietí EÚ vrátane dátových.

"Potrebujeme záťažový test pre našu infraštruktúru," povedala Leyenová. "Musíme identifikovať, či máme slabé miesta, kde sú." Na detekciu potenciálnych hrozieb sa použijú aj satelity.

"Budeme spolupracovať s členskými štátmi, aby sme zaistili účinné záťažové testy v energetickom sektore. Potom by mali nasledovať ďalšie vysoko rizikové sektory, ako sú podmorská digitálna infraštruktúra a elektrická infraštruktúra."