Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Libanončania nebudú mať peniaze na chlieb, premiér varuje pred krízou

Libanonskí protivládni demonštranti s ochrannými rúškami na zabránenie šíreniu nového koronavírusu počas protestu na ulici v Bejrúte 21. apríla 2020. Libanon čelí najhoršej ekonomickej kríze za posledné roky, archívne foto. Foto: TASR/AP

Viac ako polovica potravín v krajine je dovážaná a ich ceny sa od začiatku roka 2020 zdvojnásobili.

Bejrút 21. mája (TASR) - V Libanone hrozí potravinová kríza a mnohí občania nebudú mať čoskoro peniaze ani na chlieb, a to v dôsledku finančnej krízy, ktorú prehĺbila pandémia nového koronavírusu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na libanonského premiéra Hasana Dijába.

Libanon sa zmietal vo finančnej kríze ešte pred vypuknutím pandémie. Hodnota miestnej meny sa od októbra 2019 znížila o vyše polovicu, inflácia a nezamestnanosť v krajine stúpajú.

Viac ako polovica potravín v krajine je dovážaná a ich ceny sa od začiatku roka 2020 zdvojnásobili, napísal Dijáb pre denník The Washington Post.

"Pred pár týždňami sa v krajine uskutočnili prvé "protesty proti hladovaniu". Mnohí občania už prestali nakupovať mäso, ovocie a zeleninu a čoskoro budú mať problém dovoliť si kúpiť aj chlieb", uviedol premiér.

Dijáb, ktorý sa stal premiérom začiatkom tohto roka s podporou militantného hnutia Hizballáh, obvinil z nedostatočného investovania do poľnohospodárstva predchádzajúce vedenie.

Pandémia koronavírusového ochorenia podľa Dijába "dramaticky zhoršila ekonomickú krízu a výrazne narušila zásobovací reťazec".

Až 80 percent pšenice pochádza z Ukrajiny a Ruska, avšak minulý mesiac Rusko pozastavilo export pšenice do Libanonu a Ukrajina uvažuje nad podobným krokom.